Агенцията за бежанците ще сезира прокуратурата срещу кмета на Ковачевци

Агенцията за бежанците ще сезира прокуратурата срещу кмета на Ковачевци

© Юлия Лазарова

Агенцията за бежанците подготвя сигнал до прокуратурата срещу кмета на община Ковачевци Васил Станимиров и общински съветници. Поводът е възникналото напрежение в първия учебен ден, когато общинари и граждани се обявиха против децата на бежански семейства да учат с местните ученици. Днес бежанците бяха преместени в София, съобщи БНТ.


Днес бежанците от центъра в Ковачевци бяха преместени в общежитието в софийския квартал "Овча Купел". Разказват, че досега повечето местни хора в общината ги приемали добре.


От Агенцията за бежанците ще сезират прокуратурата, тъй като са убедени, че кметът на Ковачевци е погазил няколко български и европейски закона, както и конвенцията на ООН за правата на детето.




"В срок от 2-3 дни кметът на Ковачевци консумира значителна част от съставите на престъпление по Наказателния кодекс като чрез медиите и публични изказвания подтикваше гражданите към етническа и религиозна вражда и отне правото на деца, чиито родители търсят закрила чужденци или са получили статут да се обучават", обяви Васил Данов, старши експерт "Връзки с обществеността"в агенцията.


Кметът на Ковачевци казва, че бил доказал, че не е расист, а само искал да се спазват законите. Според него децата не били преминали курс по интеграция и задължителния изпит пред образователното министерство."Не съм всявал етническа омраза и не съм такъв човек. Аз съм помагал на тези деца в детския комплекс за бежанци и на 1-ви юни и за Коледа сме давали подаръци, грижил съм се за всички бежанци в комплекса. Тази организация, която иска да ме даде на прокуратурата не си е свършила работата. От нищо не се притеснявам", обясни Васил Станимиров.


От Aгенцията за бежанците контрираха, че децата са преминали задължителните курсове и че директорката на училището в Калище ги е приела безпроблемно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: