Федералният резерв замрази лихвата си, намалява покупката на облигации

Джанет Йелън, шеф на Федералния резерв

© Gary Cameron, Reuters

Джанет Йелън, шеф на Федералния резерв

Управлението на федералния резерв (УФР) на САЩ обяви, че запазва близката си до нулата основна лихва непроменена "за продължителен период ", предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.
Лихвата по междубанковите кредити в САЩ се запазва на равнища от 0 до 0.25 процента.


УФР съобщи и за намеренията си от октомври да съкрати с още 10 милиарда долара на месец обема на закупуване на държавни облигации, извършвано в подкрепа на националната икономика.


Считано от октомври ще се купуват ипотечни облигации за по 5 милиарда долара на месец спрямо сегашните 10 милиарда, а дълговите книжа на финансовото министерство - за по 10 милиарда долара на месец спрямо сегашните 15 милиарда.




По оценки на УФР наличната до момента информация показва, че икономиката на САЩ "се развива със скромни темпове".


Очаква се БВП да нарасне с 2 до 2.2 процента на годишна основа през последното тримесечие на 2014 г., което е малко под прогнозираните през юни 2.1 до 2.3 процента.


За 2015 г. прогнозите за икономическия растеж са 2.6 до 3 процента, спрямо предишните прогнози за 3 до 3.2 процента.


"Като цяло условията на пазара на труда са отбелязали известно подобрение. Равнището на безработицата обаче на практика не се е променило. Запазва се в значителна степен непълното използване на трудовите ресурси", отбелязва УФР.


Инфлацията остава на равнища под дългосрочно заложените 2 процента, а дългосрочните перспективи за инфлацията остават стабилни, подчерта УФР.

Ключови думи към статията: