В Сърбия законите били по-строги за престъплението, в което е обвинен Цветан Василев

В Сърбия законите били по-строги за престъплението, в което е обвинен Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Сърбия очаква от България документация за екстрадирането на бизнесмена Цветан Василев. Това се посочва в официална позиция на правосъдното министерство на Сърбия, изпратена до българските журналисти, които следят казуса в Белград, съобщи БТА.


От ведомството напомнят, че очакват документите чрез българските си колеги. В позицията на министерството се посочва, че едва след пристигането на документите от София Висшият съд на Белград ще разглежда производството за предаване на Цветан Василев на българските власти.


Юристи обясниха, че престъплението, за което Цветан Василев е обвинен в България, тук е с по-голяма тежест на наказанието. У нас Василев е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери, конкретно за това, че от края на 2011 г. до средата на юни 2014 г.  според прокуратурата е склонил главния касиер и изпълнителния директор на КТБ "да се разпоредят със сумата от 206 млн. лв."




Междувременно сръбското правосъдно министерство е получило документите на Интерпол, с които Василев беше обявен за издирване. От съда в Белград обясниха, че паспортът на Василев е отнет и той не може да напуска Сърбия. Той е с наложена мярка подписка, като трябва всеки ден да се подписва в най-близкото полицейско управление и да пребивава на определен адрес. К


огато бъде получена молбата от България за предаването на Цветан Василев, най-напред съдът ще вземе решение относно изпълнението на условията за неговото екстрадиране, уточниха от институцията. Българските власти коментираха, че ще направят това в максимално кратки срокове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: