Кърмата пази детето от инфекции

Кърменето през първата годинка е много важно
17 сеп 2014 21:51,
2
Кърмата пази детето от инфекции
Източник: Reuters

Децата, които са кърмени като бебета, имат по-малък риск от развитие на инфекции на ушите, синусите или гърлото по-късно в детството. Осен това, колкото по-дълго детето се кърми през първата си година, толкова по-малък е рискът от тези инфекции на 6-годишна възраст. 

Екип учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, САЩ, събират данни от жени, взели участие в друго проучване от 2005 г. 

Изследователите се свързват с 1281 от майките през 2012 г., когато децата са на 6 години. Те дават информация за броя на редица инфекции, които децата им са имали през последните 12 месеца. Съобщават също така и колко пъти детето е посещавало лекарския кабинет. 

Учените установяват, че 66% от децата са имали настинка или инфекция на горните дихателни пътища през последната година. И по-конкретно – 25% са инфекции на ушите, 24% - на гърлото и 16% са инфекциите на синусите. Тези, засягащи белите дробове и уринарния тракт, не са често срещани. 

Когато експертите сравняват децата на база периода, през който са кърмени, се открива, че 15% от тези, консумирали майчино мляко, са имали инфекция на синусите, в сравнение с 22% от децата, които не са кърмени като бебета.

Около 24% от кърмените мъници са имали инфекции на гърлото, срещу 30% от некърмените. При ушните инфекции броят на приемалите майчина кърма е 25%, а този на децата, които не са – 28%. 

Не се установява различие в броя на настинките, пневмониите и други белодробни инфекции. 

Проучването открива още, че колкото по-дълго детето се кърми през първата си година, толкова по-малък е рискът от развитие на инфекция на гърлото, ушите или синусите.

Данните са публикувани в сп. Pediatrics.

 Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Мима Дуду преди 9 години
А, от глупостите в интеренет как да го опазим?