Путин обеща на Европа колкото поиска газ

Путин обеща на Европа колкото поиска газ

© Ria Novosti, Reuters

Русия е в състояние да удовлетвори в пълен обем нарастващите заявки за газ в Европа и Китай, заяви днес на среща с руския президент Владимир Путин шефът на Газпром Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Ръководителят на газовия концерн съобщи също, че във връзка с неблагоприятната прогноза за предстоящата зима в Русия Газпром е увеличил обемите за попълване на хранилищата до рекордно равнище. "Ние увеличихме плановите обеми на запълване на хранилищата до 72 милиарда кубични метра", каза Милер, уточнявайки, че вече са складирани 60,5 милиарда кубични метра.


Доставките на газ за Европа се извършват според говорите и Газпром вече е попълнил подземните хранилища на територията на Европа с 3,8 милиарда кубични метра при план от 5 милиарда кубични метра.


Газпром доставя стабилно газ на европейските потребители, ние напълно изпълняваме нашите договорни задължения, подчерта шефът на компанията, допълвайки, че към началото на септември обемът на доставките на руски газ за експорт е превишил плановия показател с 3 милиарда.

Ключови думи към статията: