Миньорите от "Черно море" плашат да останат под земята

Миньорите от "Черно море" плашат да останат под земята

© Надежда Чипева, Капитал

Близо 100 миньори от "Мина Черно море-Бургас" излязоха на протест пред мината с искане разплащанията в системата на въгледобива да се нормализират, съобщи БТА. Протестът продължи един час и в него участваха работници от първа смяна.


В писмо до медиите от синдикални организации в дружеството съобщават, че напрежението в мината продължава да се нагнетява, тъй като работниците не са получавали заплати от два месеца. Миньорите ще протестират и утре по един час преди всяка смяна - от 8.00 до 9.00 часа и от 16.00 до 17.00 часа.


Ако проблемите не бъдат решени и дължимите им заплати все още не бъдат изплатени, нощната смяна в четвъртък няма да излезе от рудника.




Взети са мерки за сигурност по време на протеста на миньорите в мина "Черно море-Бургас" ЕАД, съобщи  Евгений Николов, изпълнителен директор на мината, цитиран от агенция "Фокус". Още утре сутринта ще бъде изпратен спасителен екип с лекар и медицинско оборудване. Работниците ще получат минерална вода и суха храна. Ще има вентилация. "В момента имаме ток, така че оставането толкова дълго под земята не е опасно, но на всеки различно понася продължителното стоене под земята. Миньорите ще работят, но сутринта ще ми се обадят, че няма да излязат", каза Николов.


Утре в Бургас ще се проведе кръгла маса по проблемите на енергетиката и в частност на въгледобива в страната. Нейни организатори са синдикални организации в "Мина Черно море-Бургас". В дискусията ще вземат участие засегнатите страни, експерти и представители на държавата и общината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: