Делян Пеевски: Василев не трябва да се страхува от мен, а от вложителите

Депутатът от ДПС Делян Пеевски след редин от разпитите си.

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС Делян Пеевски след редин от разпитите си.

След няколкомесечно затишие кандидат-депутатът от ДПС Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев отново влязоха в задочен разговор. След като сутринта един от защитниците на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка  (КТБ) - Константин Симеонов, обяви, че Василев отново се страхува за живота си и не отрече заплахите да идват от Пеевски, неуспелият шеф на ДАНС изпрати писмо до медиите.


В него той заявява: "Във връзка с новотиражираните в последните дни твърдения на Цветан Василев и неговите адвокати, свързващи ме по някакъв начин с евентуални заплахи срещу живота и здравето на лицето Цветан Василев и неговото семейство, заявявам категорично, че подобни инсинуации са изключително нелепи и очевидно


целят единствено създаване на предпоставки за поредното отлагане на явяването на Василев




пред българското правосъдие."


Малко преди и след поставянето на КТБ под специален надзор Пеевски и Василев си разменяха реплики през медиите, като и двамата подадоха сигнали един срещу друг до главния прокурор Сотир Цацаров. По никой от тях не протече задълбочена проверка.


В писмото си Пеевски отново се разграничава от банкера и набляга, че "нямам никакви отношения с Цветан Василев и не желая никой и по никакъв повод да свързва името ми с това лице, а още по-малко името ми да се използва от това лице като оправдание за продължаващите вече няколко месеца опити от негова страна да избегне срещата си българските съд и прокуратура".


Според Пеевски е абсурдно, че "едно издирвано от Интерпол лице, с повдигнато обвинение за извършено тежко престъпление, да поставя на прокуратурата условия за завръщането си в България, включително използвайки твърдения за несъществуващи заплахи срещу живота и здравето му".


На Василев беше повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от КТБ, срещу него беше издадена и европейска заповед за арест, а той беше издирван чрез Интерпол. Вчера стана ясно, че Василев се е предал в полицията в Белград, а съдът му е наложил подписка. Предстои българската прокуратура да изпрати необходимите документи за екстрадицията му, като последната дума ще има сръбският правосъден министър.


В писмото си Пеевски твърди, че мажоритарният собственик на КТБ не трябва да се страхува от него, "а от хилядите вложители в КТБ,


които очакват от Цветан Василев не игра на криеница,


а сериозни отговори на въпросите  къде са техните пари и как ще им бъдат възстановени от банката".
Пеевски отново повтаря тезата, че няма необслужвани кредити в КТБ или някакви други отношения или интереси свързани с тази банка. "Нека тези, които твърдят наличието на огромни мои кредитни задължения да докажат това – или да преустановят празното говорене и спекулациите по тази тема", се казва още в писмото.


Избрах най-лесното решение, казал Василев при появата си в едно от полицейските управления на сръбската полиция в Белград.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: