Два американски и три британски университета оглавиха класацията на висши училища QS

Масачузетският технологичен институт заема първото място за трета поредна година

© wikimedia commons

Масачузетският технологичен институт заема първото място за трета поредна година

Подобрения в изследователската дейност са издигнали "Кеймбридж" и Импиръл колидж над "Харвард" в най-авторитетната класация на университетите в света, пише британският "Гардиън". От най-добрите 5 образователни институции три са във Великобритания.


Класацията на световните университети QS поставя на първо място Масачузетския технологичен институт, а след него второто място споделят "Кеймбридж" и Импириъл. "Харвард", който заемаше второто място миналата година, е паднал на четвърто. Петото място пък заемат "Оксфорд" и Юнивърсити колидж - Лондон. Между пето и десето място се нареждат американските "Станфорд", "Калтек", "Принстън" и "Йейл".


Ръководителят на изследването на QS заяви, че първите 10 университета имат отлична академична репутация, реализация на студентите и международен подбор на студенти и преподаватели.




Сред най-добрите 200 университета, включени в класацията, Обединеното кралство има 29, САЩ 51, а Германия 13. Лондон приютява 5 университета от първите 100, по 3 са разположени в Бостън и Хонконг, по два в Ню Йорк, Париж и Токио,


Най-лесно си намират работа възпитаниците на "Оксфорд" и "Кеймбридж", след тях са студентите на Лондон скуул ъф икъномикс. Що се отнася до цитиране на изследвания, най-добрият университет в Европа е "Кеймбридж", но в тази област на челните места застават американски образователни институции.


Масачузетският технологичен институт заема челното място в класацията за трета поредна година, най-вече поради високите постижения на възпитаниците си и големия брой академични изследвания и цитируемост.