Бенедикт Къмбърбач имитира г-н Дарси на Колин Фърт за благотворителност

Benedict Cumberbatch becomes Mr.Darcy for #giveupclothes by @jasonbellphoto a partnership with @TKMaxx_UK and @CR_UK pic.twitter.com/czBkVEMem0

За мнозина онази мокра сцена от адаптацията на Би Би Си на "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин от 1995 г. с Колин Фърт в ролята на г-н Дарси, който изплува с мокра риза пред погледа на Елизабет Бенет, е наистина култова и трудно може да й бъде направен аналог.


През юли миналата година един телевизионен канал създаде огромна, близо 4-метрова статуя от фибростъкло, пресъздаваща този миг и плуваща временно в езерото "Серпентин" в Хайд парк в Лондон. Тогава целта беше рекламата на новия телевизионен канал, наречен "Драма". Имитациите на този паметен миг от екранната кариера на Колин Фърт обаче не спират дотук.


Популярният британски актьор Бенедикт Къмбърбач, познат с ролите си в сериала "Шерлок" и филми като "У дома през август", "Хобит", а отпреди няколко дни и в определения за най-добър филм на фестивала в Торонто The Imitation Game, се снима в подобие на сцената - по мокра бяла разкопчана риза, наполовина нагазил във вода, заради благотворителна кауза.




Нейното име е Give Up Clothes for Good ("откажи се от дрехи за добро" - от англ.), която набира средства за изследвания за борба с рака. Поводът за снимката е десетата годишнина на инициативата, за която фотографът Джейсън Бел прави серия от снимки и на други знаменитости, сред които са и Кейт Уинслет, Лиъм Нийсън и моделът Джери Хол, която се снима първа за кампанията през 2004 г.


Инициативата кани хората да даряват ненужните си дрехи на магазините TK Maxx във Великобритания. След това те се продават в благотворителните магазини на Cancer Research, с което се набират средства за фондове, подпомагащи борбата с болестта и най-вече лечението на деца, които страдат от нея.
Изложба с фотографиите на известните личности, включили се в кампанията, може да бъде разгледана в лондонския мол La Galleria Pall до 20 септември.


От основаването й досега Give Up Clothes for Good има събрани 17.7 млн. паунда, от които 13.2 млн. са дарени на фонда за изследвания на рак при децата. До този момент за 2014 г. кампанията е събрала 4.2 млн. паунда и продължава да набира средства, допълва "Индипендънт".


Именно ролята на г-н Дарси в екранизацията на Би Би Си от 1995 г. дава изключително силен тласък на кариерата на Колин Фърт, който през 2011 г. взе "Оскар" за участието си в "Речта на краля". Преди това обаче той дълго време се бори с призрака на г-н Дарси, който го преследва години след това във филмовите му роли. "Смятам, че със всяка следваща роля убивах по малко от г-на Дарси", казва той още след снимките на "Дневниците на Бриджит Джоунс".


Една от забавните истории, свързани с превъплъщението му в творбата на Остин, които актьорът споделя, цитиран от imdb.com: "Откривам, че съм все по-желан от хора в следпенсионна възраст. Една жена в болницата, която бе диагностицирана с високо кръвно налягане, ми каза, че ѝ е било забранено да гледа "Гордост и предразсъдъци". Беше на 103."


Всичко, което трябва да знаете за: