Вежди Рашидов: Дори и главният прокурор иска КТБ да се оздрави

Вежди Рашидов

© Юлия Лазарова

Вежди Рашидов

След церемонията, на която Столичният общински съвет удостои Вежди Рашидов със званието почетен гражданин на София, бившият министър на културата в кабинета "Борисов" коментира пред журналисти темата с Корпоративна търговска банка (КТБ), която е поставена под специален надзор, кога ще бъде открит Българският Лувър и защо Ларгото не е довършено.


Като наивник си сложих парите в КТБ


Още в началото с казуса КТБ в началото на лятото се разбра, че Рашидов държи около 2.5 млн. лева в нея. Във вторник за пореден път БНБ удължи срока на специалния си надзор над финансовата институция. "В банката седят пари на български данъкоплатци. Аз съм плащал данъци за твоите баби и лели, за да имат за пенсии, здравеопазване, социални... Данък доход плюс данък смет. Имал съм доходи и съм плащал на държавата си", заяви Рашидов и добави, че е плащал и данъци върху лихвите и е един добър данъкоплатец.




"Да, не съм разбирал от банково дело, това не е моя работа. Като наивник си турих парите в банката, в която държавата си държи парите", каза още той и добави, че по принцип там, където е държавата, не би трябвало да има по-силно. По думите обаче се оказало, че изобщо няма държава. Според него драмата е, че има лошото усещане, че е ограбен от собствената си държава. "Ужасно усещане - тези 500 човека са демотивирани да плащат данъци", каза още и уточни, че бюджетът на държавата се е правил от тези пари, а не "от небето, с дрънкане".


"Тъй че - всички вече казаха, дори и главният прокурор каза банката да се оздрави", посочи Рашидов. Според него журналистите са се интересували само кой има пари в КТБ и припомни, че размерът на неговите авоари е обявен в сайта на Сметната палата, а в банката има други клиенти с по-високи депозити и кредити. "Колко пъти питахте кой краде парите", попита журналистите той, а след това, попитан кой според него краде, той отвърна: "Аз съм бил членоразделен. Казвал съм имена. Проучвайте."


По-късно пред агенция ПИК Рашидов е казал, че управителят на БНБ Иван Искров "трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което надроби, и за целия миш-маш". Искров му отвърна с писмо, публикувано на сайта на централната банка, с което той иска доказателства от Рашидов за думите му, иначе щял да търси отговорност от него.


Една година Българският Лувър е арестуван


Вежди Рашидов коментира и проектът за Българския Лувър, чиято сграда беше построена по времето, когато беше министър. Музеят все още не е отворил врати. "Една година беше арестуван този Лувър. Не искам да говоря против никой, защото не ми е стилът и нямам този навик. Тя простотията си има време сама да се покаже", каза той. После добави, че наследника му Петър Стоянович е заявил, че има влага в сградата и как ще ги сложим там, ще изгният. "Аз му казах да духаме заедно и ще изсъхне по-бързо. Да проветрим имах предвид", уточни Рашидов.


Според него втората реплика на Стоянович като министър е била какво ще сложим в Лувъра. "Там трябваше пак да отговоря, като казах, че народ на 1300 години от най-голямата иконописна школа до Кристо, малко е глупаво човек да каже какво ще сложим. Минаваме през Византия, тракийски съкровища, възраждането на българската живопис и така", посочи бившият министър.


Вежди Рашидов заяви, че е готов с проект за експозиция в Българския Лувър. Той е преговарял с колекционери, които притежават "произведения на Пикасо и на Хуан Миро, да направят гостуваща изложба в музея". Също така отрече твърдения, че за Лувъра нямало концепция и затова той не бил отворил. "Преди една година, за да може да се смята за завършен проектът пред европейските институции, защото се прави с европари, трябва да има концепция, за да може музеят да бъде отворен. Има и концепция. Две години съм карал Светлин Русев да го прави. Не знам защо се говореше, че няма концепция. Този музей е жив организъм, ще се сменят експозиции."


"Много се напрягам за Ларгото"


По времето на Вежди Рашидов започнаха и археологическите разкопки при Ларгото в центъра на София заедно със строежа на метрото. По негово време беше пусната за пръв път и втората обществена поръчка за довършване на проекта, който предвиждаше покриване на находките с прозрачен покрив. Заради подадени жалби и до момента Ларгото не е покрито и находките се наводняват след всеки дъжд.


"Кой спря проекта? При мен сто археолози копаха и проектът не беше спрян. Най-хубавият площад - това го направих аз", каза Рашидов и добави, че обжалването на поръчката е било след оставката на кабинета на Бойко Борисов и за забавянето на втората част на проекта не е виновен той.


"Питайте защо една година министърът не е пуснал поръчката. Явно не се е разбрал за комисиони след това, защото европейските отиват директно при изпълнителя", смята той и добави: "Много се напрягам, момчета, аз не искам признание, но пък не може човек, който ти е направил добро, да му кажеш майната ти. Казва се благодаря. Ако не е направил - да, пепел му на главата."


Всичко, което трябва да знаете за: