Спестеното от програмата за регионите - в резерва

Икономията може да надхвърли 140 млн. лв.
0
Спестеното от програмата за регионите - в резерва
Снимка: архив, БулФото

Спестените пари от публичната програма за регионите ще останат в резерв и не се преразпределят, съобщи финансовият министър Румен Порожанов.

Към момента очакваната икономия е от 135 млн. лв., но тя може да нарасне на над 140 млн. лв. след събиране на окончателните данни, което трябва да стане до десетина дни.

Ревизията на програмата бе един от ангажиментите на служебния кабинет, обявен от президента Росен Плевнелиев още при назначаването на правителството.

Кабинетът реши днес да бъде прекратено финансирането на проекти по програмата „Растеж и устойчиво развитие“, за които няма сключен договор с изпълнител до днес включително. За тези, които са в ход обаче, финансирането с бюджетни средства ще е само до края на текущата година.

499,345 млн. лв. бяха предоставени за изпълнение на проекти и програми с регионално и национално значение от предишните управляващи.

С постановление на МС бяха одобрени и разпределени близо 289 млн. лв. в 173 общини за 368 проекта, както и малко над 210 млн. лв. за министерствата.

Определен беше и краен срок за усвояването и отчитането на тези средства – 10 юни 2014 г., когато следва да се представи на Междуведомствения съвет информация за резултата от проведените и приключили процедури за обществени поръчки и за сключените договори с изпълнителите на проекти.

До момента общините са завършили 69 проекта за 35 млн. лв. Като цяло усвоените пари са 99 млн. лв.

Министерствата пък са сключили договори само за 95.5 млн. лв. по предварителни данни. Завършените и платени проекти са за 14.5 млн. лв. и са основно на Агенция „Пътна инфраструктура“. Не са реализирали проекти МОСВ, Министерството на транспорта, Министерството на здравеопазването, а други министерства – частично, съобщи Порожанов.

Окончателна информация по публичната програма за регионите се очаква до десетина дни, съобщи министърът.

Според служебния кабинет разпоредителите с бюджет не са спазили определения краен срок за усвояването и отчитането на отпуснатите средства и са продължили да провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки и след тази дата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации