Крайцерът "Аврора" отива на ремонт за пръв път от десетилетия

Крайцерът "Аврора" отива на ремонт за пръв път от десетилетия

© Wikimedia Commons

Легендарният крайцер "Аврора" в Санкт Петербург, един от основните символи на болшевишкия преврат от 1917 г., известен като Октомврийска революция, отива на ремонт в доковете на Кронщад.


За пръв път от десетилетия кораб №1 на руския военен флот ще напусне пристана в бившата имперска столица, където е закотвен от 1948 г. насам. Десет години след това "Аврора" стана филиал на Централния военноморски музей.


Последните туристи са се качили на борда на 9 септември, в момента се свалят експонатите от музея, а на 21 септември, неделя, с влекачи той ще бъде изтеглен на буксир за планов ремонт.




Последният ремонт на док на крайцера, участвал в Руско-японската, в Първата и Втората световна война е правен преди десетилетия, съобщава РИА "Новости". За сегашния са предвидени два месеца, но завръщането на традиционното място може да стане и напролет, ако се намерят допълнителни средства за реставрацията.


В Кронщадския кораборемонтен завод ще бъде огледано и подменено дънното оборудване, а целият корпус ще бъде почистен от корозия и боядисан в заводски условия. Не е предвидено "Аврора" да бъде оборудвана с двигатели, за да се придвижва самостоятелно.


В същото време ще бъде ремонтирана и инфраструктурата на брега, включително водоснабдяването и електроснабдяването на плаващия музей.



Артилерийският крайцер първи ранг "Аврора" е бил в състава на бойния флот на Русия и СССР от 1903  до 1948 г. От 1957 г. той има статут на кораб-музей. В момента е регистриран в Министерството на културата като обект на културното наследство на Русия от федерално значение. Иначе "Аврора" се води сред намиращите се в състояние на строителство и ремонт кораби на Ленинградската военноморска база на Балтийски флот като "несамоходен стоящ съд". На борда му служи екипаж от професионални военни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: