Кандидатите за ВКС няма да вадят изненадващи козове в последния момент

Таня Райковска и Павлина Панова

© Велко Ангелов, Капитал

Таня Райковска и Павлина Панова

- Изборът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) да премине по приетите правила и с електронната система да бъде избран следващият ръководител;
- Съдиите от ВКС да не приемат становище след изслушването коя от двете кандидатури ще приемат;
- Дори и да стане ясно, че магистратите предпочитат една от двете номинации, нито една от двете кандидатки не би се оттеглила, само за да има избор.


Тези три ключови момента могат да бъдат изведени от първата съвместна пресконференция на двете кандидатки за председателското място във ВКС -  Павлина Панова и Таня Райковска. Седмица преди Висшият съдебен съвет (ВСС) да проведе ключовият избор, който ще бъде следен и от Европейската комисия, двете отговориха на въпроси на журналистите , а след това се явиха и пред колегите си съдии.


Изслушването пред ВКС беше записано в приетите от кадровия орган на Темида правила, като протоколът от него ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет. За първи път в рамките на такъв избор номиниранитесе изслушват  от колегите си. Поканата дойде от самите върховни съдии още преди да стане ясно, че в надпреварата ще участват двама кандидати.




Миналата седмица и служебният правосъден министър Христо Иванов заяви, че ще е добре протоколът от изслушването им  да бъде публичен, така че всеки който се интересува от избора, да види как са се представили съдиите, а и за да може президентът Росен Плевнелиев да бъде по-информиран при подписването на указа.


При представянето на изследване на "Отворено общество" за върховните съдилища в страните от ЕС беше повдигнат въпросът дали изслушването не трябва да приключи със становище коя от двете кандидатури е по-подходяща или че и двете са равностойни. Тогава срещу това мнение се появиха възражения от страна на съдии от ВКС, според които ще е трудно мнозинството на съда да  излезе със становище.


"Опасявам се, че ще се окажем затруднени да формулираме крайно становище по много причини – ние нямаме представа каква част от съдиите във ВКС ще дойдат на изслушването, не можем да кажем какво би решил пленумът, не сме сигурни даже дали и двете кандидатки ще дойдат на изслушването, защото това е процедура по желание. Затова по-скоро възразявам да излизаме със становище", заяви тогава съдия Теодора Стамболова от ВКС.


"Изслушването е една добра стъпка


Таня Райковска беше издигната в последния момент от петима членове на съдебния съвет.

© Велко Ангелов, Капитал

Таня Райковска беше издигната в последния момент от петима членове на съдебния съвет.


но според мен това, което разчитам в правилата, приети от ВСС, е,  това е само изслушване, не е записано как и дали ще се изрази становище. Това е въпрос към хората, които ще се съберат. Това не е дори общо събрание, не е свикано по съответни правила", заяви Таня Райковска. Според нея би имало значение колко души ще се явят, за да е ясно дали са мнозинство и могат да формират воля. Тя използва случая да коментира и изготвеният профил на председателя на съда от съдии от ВКС и заяви, че той е бил подписан единствено с имена на компютър, а са липсвали ръкоположени подписи.


Съдия Панова също смята, че изслушването е крачка напред, но по думите й събранието трябва да изработи собствени правила. 


Двете кандидатки изразиха сходни мнения  и за правилата, по които ще се проведе изборът следващата седмица


Темата за електронното гласуване беше широко обсъждана през последните месеци, основно и заради упорството на ВСС да не промени начина гласуване и вместо с бюлетини да остане с електронната система. Това стана повод четири неправителствени организации да напуснат гражданския съвет към ВСС. Темата беше зададена и от мисията на  Европейската комисия, която миналата седмица се срещна с представители на съвета и изпълнителната власт.


За номинацията на Павлина Панова се знаеше доста преди началото на процедурата.

© Велко Ангелов, Капитал

За номинацията на Павлина Панова се знаеше доста преди началото на процедурата.


Ако се обобщят отговорите на  Панова и Райковска на питането на журналистите, то  дебатът "за" или "против" електронния начин  трябвало вече  да бъде спрян и фокусът да се премести върху качествата и представянето на концепциите на двете номинирани.


Ако обаче се проследят внимателно многословните им отговори,


и  двете кандидатки оставиха впечатление, че по-скоро избягват да разкрият мнението си за   електронното гласуване


-  което подсказа за тактическо пресмятане на ефекти, отколкото за вътрешна свобода и откритост, каквито се очакват от всеки съдия.


Съдия Павлина Панова, след като припомни, че "за машинната система на ВСС отдавна се чуват гласове както отвън, така и вътре в самия ВСС", и че през август представител на съвета организирал демонстрации на тази система, каза: "Предполагам, че е успял да убеди представителите на НПО и поканените посланици в това доколко надеждна е електронната система за гласуване. Този въпрос беше повдигнат и по време на гласуването за главен прокурор. Очевидно той тлее във ВСС и аз смятам, че ако има някакво съмнение, то трябва по експертен път да бъде отстранено всякакво съмнение дали тази система може да бъде манипулирана, дали може да се наруши тайната на гласуването..."
Не е ясно на какво основание съдия Панова прави предположението, че представителят на ВСС е успял да убеди някого - НПО или посласниците, тъй като досега не се е появило нито едно потвърждение  за това, извън твърденията на организаторите на демонстрацията вътре във ВСС. Въпреки това съдия Панова заявява:
"След като ВСС провежда избори в системата, аз нямам основания да считам, че проблемът в настоящата процедура ще бъде точно електронната система". Което просто означава че кандидатката за председател на ВКС избягва да каже какво мисли самата тя.


Съдия Таня Райковска, след като подчерта, че напълно споделя мнението на колежката си, каза. "Най-важни са законите и правилата. След като ВСС е посочил изрично, че ще се гласува електронно, той трябва да ни убеди, че действително изборът ще бъде честен. Ние видяхме, че имаше подобна демонстрация пред обществеността и нямам основания да добавя нещо повече от това, което каза г-жа Панова, защото всеки четвъртък ВСС избира магистрати."
Тоест съдия Райковска хем смята, че все още ВСС "трябва да ни убеди", хем можем да


За мен по-скоро въпросът е такъв – дали ще бъде на хартиен носител с отбелязване, дали ще бъде по електронен път, ако ние сме сигурни в системата, че вярно отразява резултатите, тогава по-важно е как ние ще убедим членовете на ВСС в едно публично изслушване и те да преценят кой е по-достойният кандидат за председател", каза съдия Райковска.


Склонна ли сте в името на успешния завършек на процедурата по избор на председател на ВКС на финалния етап да оттеглите собствената си кандидатура" е един от общо 15-те въпроса, зададени от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) към кандидатките за поста председател на съда, писа "Правен свят".


Журналисти изпревариха събранието и отправиха същият въпрос към Райковска и Панова. Мненията им също бяха сходни - "когато един човек е номиниран от членове на ВСС, е морално обвързан с тези хора" и  "оттеглянето няма процесуална стойност". 


Двете споделят мнението, че няма да вадят козове в последния момент, за да разбият мита, че номинациите им са равнопоставени. "Когато говорим за конкуренция, трябва да се радваме на силната. Нашите концепции говорят за нашите виждания, Не трябва да вадим козове от ръкава си в последния момент. Смятам, в събеседването и изслушването пред членовете на ВСС ще има конкуренция на идеи и личности", заяви Панова.  


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за: