Само 10% от консумираните плодове и зеленчуци били български

Само 10% от консумираните плодове и зеленчуци били български

© Надежда Чипева, Капитал

Българските плодове и зеленчуци вече стават голяма рядкост и не надвишават 10 на сто от общо консумираните у нас, като останалото е внос. Това каза на пресконференция Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България, цитиран от БТА.


По думите му състоянието на сектора е критично. Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди. Няма логика 20-25 процента от напусналите страната ни 1.5 млн. души да работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави, вместо да правят това тук, коментира Трифонов. Според
него, ако българските плодове и зеленчуци имаха по-голямо присъствие на пазара, това би осигурило и много повече работни места за нискоквалифицирани хора, при които безработицата е голяма.


В България почти не се предлагат свежи (вчера или днес набрани) плодове и зеленчуци, а те имат огромно значение за здравето на децата и нацията, посочи производителят. Вносните не само че не са пресни и съдържат изкуствени подобрители, но се обработват допълнително, за да издържат по 20 дни, отбеляза той.




Браншът е значим, уязвим и неоценен, каза Никола Гунчев - заместник-председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Той цитира национална статистика, според която от 470 кг храна на глава от населението за година 194 кг са плодове, зеленчуци и картофи. Секторът е уязвим заради вноса и по-високото субсидиране и подпомагане на производителите в съседните страни, добави той. Един тон продукция, докарана от разстояние 2500 км, води до отделянето на 250 кг въглероден диоксид, отбеляза Гунчев.


От бранша заявиха, че искат по-голяма част от продукцията да излезе "на светло", тъй като в момента "сивият" сектор е около 85 на сто. Според производителите периодичните акции на държавните чиновници за проверки по митниците и борсите не могат да свършат тази работа. Правилният път по думите им е
задължителна регистрация на търговците и производителите на селскостопанска продукция по ДДС и намаляване на ДДС за тях, с което ще се понижат и цените на храните.

Ключови думи към статията: