Оттеглянето на Калина Крумова обърка избирателните комисии

Калина Крумова при учредяването на "България без цензура" в началото на годината

© Юлия Лазарова

Калина Крумова при учредяването на "България без цензура" в началото на годината

Оттеглянето на Калина Крумова от първото място в листата на "България без цензура" в Ловеч показа нови пробойни в Изборния кодекс, приет в началото на годината.


Във вторник вечерта от "България без цензура" съобщиха, че предлагат на мястото на Крумова листата да оглави Десислава Балабанова, която беше втора. По същото време Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч оповести решението си, с което заличава Крумова като кандидат-депутат и кандидатите в листата минават с едно място напред, като Балабанова е първа.


Пет дни по-рано обаче Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че когато кандидат се оттегли след крайния срок – 30 дни преди изборите (4 септември), мястото му остава празно, а листата не се пренарежда. В информационните табла в секциите срещу името на отказалия се трябва да пише "Заличен".




Според Изборния кодекс, ако кандидат почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, той може да бъде заменен до 7 дни преди вота (27 септември). Случаят с Крумова обаче не е такъв – тя се отказа 12 дни след изтичане на 30-дневния срок и затова мястото й следва да остане свободно.


Пред "Дневник" от РИК – Ловеч установиха, че решението им от 16 септември противоречи на това на ЦИК. И обещаха, че до края на деня ще го поправят.


Ако първото място в листата на "България без цензура" остане незаето, следва въпросът в чия полза ще се зачитат бюлетините за партията, в които няма отбелязана преференция. Според Изборния кодекс те трябва да се зачетат като глас за първия в листата. Не е ясно и за кого ще бъдат зачетени преференциите с номер 1, ако все пак има такива.


Заради тази неяснота решихме да пренаредим листата на Бареков, каза пред "Дневник" председателят на РИК – Ловеч Валентина Недялкова. И добави, че в районната комисия просто не са проследили решението на ЦИК, с което сега трябва да се съобразят.


Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова отказа коментар с аргумента, че централната комисия тепърва ще разглежда решението на РИК – Ловеч.