Московиси може да поеме икономиката в Еврокомисията, но под надзор

Пиер Московиси

© Reuters

Пиер Московиси

Бившият министър на финансите на Франция Пиер Московиси се очертава като фаворит за поста на еврокомисар по въпросите на икономическата и монетарната политика. Това твърдят пред "Ройтерс" френски дипломатически източници в момент, когато съставът е разпределението на постовете в новата Европейска комисия започват да придобиват очертания.


Тази позиция в Брюксел е много важна и влиятелна, тъй като освен всичко друго отговаря и за надзор над националните бюджети. Париж прокарва кейнсианеца социалист в опит да постигне облекчаване на изискванията спрямо бюджетния дефицит. Така отпадналият при априлското обновяване на правителството Московиси може да помогне на президента Франсоа Оланд (той бе ръководител на неговата президентска кампания през 2012 г. – бел.ред.) и на италианския премиер Матео Ренци да стимулират растежа с повече разходи.


Московиси е казвал, че е съдбоносно Европа да се фокусира вече върху създаването на растеж и работни места чрез повече инвестиции. Но Германия има съмнения относно плановете на Франция да постави свой човек на важния пост.




Според източника на "Ройтерс" Оланд и Юнкер са разговаряли в кулоарите на извънредната среща на лидерите на ЕС в събота в Брюксел. Като възможен компромис се е очертала идеята Московиси да получи поста, но да бъде поставен под надзора на зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за цялостната икономическа политика. Не е изключено това да е бившият финландски премиер Юрки Катайнен, привърженик на строгата фискална дисциплина.


Повече жени еврокомисари


В събота полският премиер Доналд Туск бе определен за председател на Европейския съвет, а италианският външен министър Федерика Могерини – за ръководител на външната политика на съюза.


Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер би трябвало следващата седмица да огласи състава на своя екип, твърди източник от Комисията. Той все още настоява пред страните членки за повече жени кандидати, за да избегне сблъсък с Европарламента, където депутатите искат по-малко мъже еврокомисари.


През юли председателят на Европарламента Мартин Шулц предупреди, че ако няма поне 9 жени еврокомисари, цялата Комисия от 28 души няма да бъде одобрена.


България предлага Кристалина Георгиева, но Холандия продължава да държи кандидатът ѝ да е мъж – външният министър Франс Тимерманс. Словения се отзова на искането на Юнкер и предложи трима кандидати - един мъж и две жени, сред които бившия премиер Аленка Братушек. Полша също се очаква да представи дама – вицепремиерът и министър на инфраструктурата Елжибета Биенковска, която в страната си отговаря за разпределението на средствата от еврофондовете.


Румъния поиска нов мандат за еврокомисаря за земеделието Дачиан Чолош, но сега премиерът Виктор Понта маневрира с изявление през уикенда, че е предложил на Юнкер и една жена. Медиите спекулират, че това вероятно е трикратният евродепутат Корина Крету.