Цанова свиква дискусия за проблемите при усвояването на евросредства

Цанова свиква дискусия за проблемите при усвояването на евросредства

© Велко Ангелов

По инициатива на вицепремиера Илияна Цанова в Министерски съвет ще се проведе кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства. Събитието за първи път ще събере на едно място представители на всички заинтересовани страни, като целта е да се възстанови диалогът между тях при изпълнението на проекти, финансирани от европейските фондове.


Цанова съобщи, че ще организира такава дискусия след като беше установено, че през тази година България може да загуби близо 200 млн. евро от фондовете на ЕС, отпуснати за изтеклия програмен период. Тази загуба е изчислена на база представените към 15 август данни за изпълнението на програмите и заложените прогнози към края на 2014 година.


По време на дискусията ще се обсъдят системите за контрол, основните изводи от доклада на KPMG за финансовите корекции и механизмите за предотвратяване на сериозни грешки в бъдеще.




Поканени за участие са представители на управляващите органи на оперативните програми и на структурите с контролни функции при управлението на публични средства и прилагането Закона за обществените поръчки – Държавен фонд "Земеделие", дирекция "Национален фонд", ИА "Одит на средствата от ЕС", АДФИ, Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за обществени поръчки, Висшият административен съд, Прокуратурата, Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"(АФКОС), Икономическа полиция, ДАНС.


В дискусиите ще се включат и получателите на европейски средства – представителите на общини, ръководството на тяхното сдружение, работодателските и стопански организации, както и структури на централната администрация.

Ключови думи към статията: