Вложители в КТБ отново протестираха с настояване да се каже истината за случващото се в банката

Вложители в КТБ отново протестираха с настояване да се каже истината за случващото се в банката

© Юлия Лазарова

Продължават протестите на вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ). В София стотици вложители и служители на КТБ се събраха пред БНБ. Те настояват банката да бъде оздравена и отворена, както и да се каже истината за случващото се в КТБ. Друго от исканията на протестиращите е съд за всички виновници, оставка на председателя на БНБ, щом като не можел да направи експертиза вече два месеца, информира БНТ.


Протестиращите отидоха и пред президентството и поискаха подкрепа от държавния глава. Те настояват за публичен и откровен дебат с президента и с председателя на БНБ за съдбата на КТБ.


Около 20 варненци с депозити в КТБ се събраха и тази вечер пред сградата на общината, без да имат разрешение за протест. Хората настояват за незабавно отваряне на банката и за изготвяне на план за нейното оздравяване. Около 5 000 души във Варна имат влогове между 5 и 10 хил. лева, но има още толкова с по-големи суми.




Около 30 вложители протестираха пред централния офис на КТБ и в Бургас. Според тях действия след 5 октомври ще са твърде закъснели.


По рано днес БНБ информира, че по повод тяхно писмо с искане за конкретни предложения за оздравяване на КТБ, са получили отговори от двата най-големи акционера в банката – "Бромак" на Цветан Василев и Оманския фонд. Василев е информирал централната банка, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение за бъдещето на КТБ. От Оманския фонд заявяват намерение да създадат консорциум от инвеститори, които ще предложат преструктуриране на КТБ.

Ключови думи към статията: