Община Мизия иска удължаване на бедственото положение

Община Мизия иска удължаване на бедственото положение

© Reuters

Община Мизия ще иска удължаване на бедственото положение в наводнения град, заяви пред БНР заместник-кметът Николай Нековски. "По закон ние можем да държим бедствено положение 30 дни. След това само с държавна намеса може да се удължи. Най-вероятно ще имаме нужда от удължаване на това бедствено положение, защото да ви кажа, то сега тепърва започна. Тука водостоежът беше от 7 до 14 дни в къщите, което ще даде страхотни разрушения", каза той.


В бедстващия град няма нормално водоснабдяване, защото на много места водопреносната мрежа е разрушена от срутените постройки, а канализацията е задръстена. Военно-полевата кухня остава в Мизия още две седмици, защото водата все още е негодна за пиене и повечето от пострадалите хора нямат подходящи условия в наводнените си домове за приготвяне на храна.


Учебната година в Мизия ще бъде открита навреме, обяви по-рано днес кметът на града Виолин Крушовенски. Той обясни, че 300 000 лева от отпуснатите 1 милион от правителството ще бъдат използвани за ремонтни дейности на училищата.


Крушовенски поясни, че остава проблемът с наводнените първи етажи на двете училища в Мизия и учениците ще се обучават на вторите етажи. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: