Съдът наложи домашен арест за руснака Николай Кобляков (обновена в 23:03 ч.)

Съдът наложи домашен арест за руснака Николай Кобляков (обновена в 23:03 ч.)

© Дневник

Софийският градски съд наложи домашен арест за руснака Николай Кобляков, за когото е получено искане от Русия за екстрадиция. Представителят на държавното обвинение заяви, че няма да протестира мярката, защото тя е напълно достатъчна и ще гарантира участието на Кобляков в производството по искането за екстрадирането.


Според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест след получаване на преписката по молбата за екстрадиция окръжният съд образува съдебно производство и насрочва съдебно заседание не по-късно от 7 дни от постъпването й.


Кобляков, който е с руско и френско гражданство пристигна в България в началото на август. Тогава той беше задържан за 72 часа на летище София заради това, че е обявен за международно издирване. Впоследствие съдът го освободи и му наложи с мярка за неотклонение "подписка". И тогава, и сега Кобляков заяви преди съда, че не възнамерява да се укрива и никога досега не го е правил и че ще съдейства на правораздавателните органи.




Според руската прокуратура, Кобляков е участвал в измама в края на 2012 година и началото на 2013 година като в предварителен сговор с други лица се е опитал чрез злоупотреба на доверие да придобие правата за изискваията на вземания от френско дружество. Така те успели да източат близо 1.2 млн. евро от дружеството.


Пред съда от прокуратурата мотивираха искането за постоянен арест на Кобляков с факта, че въпреки че той  вече има забрана за напускане на страната, това не е стопроцентова гаранция, че той няма да се укрие. Освен това според представителя на държавното обвинение Кобкляков няма обвързаност с работа на територията на страната,  няма ангажименти с фирма, която да е поела грижа за неговото настаняване. "Напротив по делото се представиха доказателства за различни адреси, като на практика не може да бъде сигурно на кой точно адрес Кобляков може да бъде намерен. Това налага задържането му, за да може да се гарантира провеждането на следващото производство, което както законът изисква ще се състои в кратки срокове", заявиха още от прокуратурата.


Според защитника на Кобляков у нас Биляна Коцакова обвинението е неясно и не може да се разбере какво точно е престъплението, което подзащитния й е извършил.


Както Кобляков, така и защитата му твърдят, че тези действия на Русия са "политически мотивирани" заради дейността на основаната от него във Франция организация  Russie-Libertes  ("Свободна Русия"). Тя критикува дейността на управляващите в Москва и проведе през последните три години акции в Париж в подкрепа на Pussy Riot и десетките задържани след протестите на площад "Болотни" на 6 май 2012г.


Пред съда, Кобляков заяви още, че "режимът, срещу който аз се боря и който в момента се бори срещу мен, представлява реална заплаха срещу цяла Европа". Той повтори, че няма опасност да се укрие и че иска да съдейства на правораздавателните органи.


"Гарантирам, че ще следвам стриктно закона и ще изпълнявам стриктно всички решение на съда.  Фактът, че през последния месец се придържам към мярката, е свидетелство за това", заяви пред съдия Снежана Кьосева, Кобляков.


Искането на задържането на Кобляков е до приключване на производството по екстрадиция. Наскоро България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека заради нарушено право на лична свобода и сигурност на Аннадурди Хаджиев (Туркменистан), който при процедура за екстрадиция по искане на Туркменистан е бил задържан от българските власти във Варненския затвор в продължение на 53 дни.


Именно това беше и един от аргументите на защитата да поиска от съда да не налага най-тежката мярка за неотклонение по формален признак, а да изследват всички обстоятелства. Освен това защитата заяви, че до този момент Кобляков е бил с изрядно процесуално поведение и има здравословни проблеми. Според адвокат Коцакова може да се твърди, че има


липса на добросъвестност от руските власти


и явна злоупотреба с международните договори, които е подписала България. По думите й целта на искането за екстрадиция не е за осигуряване на наказателното преследване на клиента й, а е мотивирано от политическата му ангажираност.


Според чл.7, ал.4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) съдът отказва екстрадиция, ако тя има за цел преследване или наказване на лицето на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние или политически убеждения, или се прецени, че съществува риск положението на лицето да бъде утежнено поради някое от тези основания.


Според съдия Кьосева не са налице основанията на чл. 7, защото по делото нямало представени доказателства, че целта на екстрадицията е различна от предвидената в закона. Освен това молбата е придружена с всички изисквани от закона документи.


Едно от изискваният в закона, за да бъде разрешена екстрадиция, е престъплението, в което някой е обвинен да е престъпление и по българското законодателство. Измамата, в която от руското обвинение твърдят, че е участвал Кобляков, има основните признаци и на измамата по българския Наказателен кодекс, прие съдът.


Във връзка с  другата предпоставка, която съдът трябва да прецени – дали има опасност лицето да се укрие, съдия Кьосева прие, че Кобляков не е трайно свързан с България.


"Той твърди, че посещението му в Република България  е установяване на бизнес отношения с бизнес партньори, но доказателства в тази насока не се представят. Той не е установил трайни връзки на уседналост, затова съдът намира, че той само преминава през страната и не са налице социални, трудови, семейни, образователни връзки, които да са от естествеото да намалят риска от укриването му", определи още съдия Кьосева.


Тя прие още, че Кобляков е изпълнявал досегашната си мярка за неотклонение - "подписка" - добросъвестно, но че постъпването на молбата за екстрадицията, може да се разглежда като ново обстоятелство и "значително завишава степента на опасност Кобляков да се укрие и да осуети провеждането на производството". Затова според съдът най-адекватната мярка за неотклонение е "домашен арест".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.