Миньорите в Бобов дол искат гаранция за работните си места и заплащането

Миньорите в Бобов дол искат гаранция за работните си места и заплащането

© Надежда Чипева, Капитал

Миньорите от две смени на рудник "Бабино" в Бобов дол протестираха с искането за гаранция за работните си места и изплащане на заплатите за юли, информира БНР.


Те заявиха, че ще се борят "с всички позволени и непозволени средства" за запазване на работните си места и призовават управниците на всички нива да вземат мъдри решения по оцеляването и развитието на въгледобива в страната.


Лидерът на КНСБ в минното дружество инженер Любомир Стефанов съобщи, че обстановката в рудника вече се нормализира и над 200 миньори са по работните си места, след като в петък в Екоминистерството са разпоредили в ТЕЦ "Бобов дол" да се включи втори енергоблок. Това означава възстановяване на досегашния обем от добив на около 80 000 тона въглища за месец.




Очаква се работна група към Екоминистерството и представители на мините да договорят условия, при които ТЕЦ "Бобов дол" до края на тази година да работи с две турбини. Така ще се гарантира работата на около 2 300 миньори по рудниците в Бобов дол.


На днешния протест беше огласена декларация, че колективите и синдикалните структури на КНСБ в мините "Бобов дол", "Открит въгледобив"-Перник, "Станянци", "Бели брег" и "Чукурово" са в готовност за протестни и стачни синдикални действия.


Ако исканията им не бъдат чути и изпълнени, бобовдолските миньори ще съберат на протест в София.

Ключови думи към статията: