Русия и Китай дадоха началото на "най-големия строителен проект в света"

Газопроводът "Силата на Сибир" ще е с дължина около 4 000 км
1 сеп 2014 21:44, Екип на Investor.bg
58

Руският президент Владимир Путин и китайския вицепремиер Джан Гаоли дадоха началото на строителството на първата част от газопровода "Силата на Сибир", предава Deutsche Welle.

Инженерите твърдят, че газопроводът ще е с дължина около 4 000 километра и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Китай.

Държавните лидери, присъстващи на церемонията за първата копка в руската република Якутия, определиха газопровода като "най-големия строителен проект в света". По думите им двете страни ще трябва да инвестират общо 70 млрд. долара за строителството.

"Новата газова линия значително ще засили икономическото сътрудничество със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и преди всичко нашия ключов партньор Китай", заяви Путин, цитиран от RT.

След десетилетие на преговори Пекин и Москва постигнаха съгласие през май тази година за сключването на 30-годишен договор за доставка на газ на обща стойност 400 млрд. долара.

Русия, която е вторият най-голям износител на газ в света след САЩ, напоследък търси начини да пренасочи експорта си от Европа към Азия. Причините за тази стратегическа преориентация са многобройни.

Азиатските страни в момента предлагат по-добри перспективи, тъй като икономиката на Европа е до голяма степен в застой. Но преустройство е и отговор на продължителен сблъсък между Запада и Кремъл във връзка с конфликтав Украйна и санкциите на ЕС и САЩ спрямо Русия. ЕС пък от своя страна отчаяно търси начини да намали зависимостта си от руските газови доставки.

Още икономически новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако тези проект се реализира, това ще означава край за германската химическа индустрия. Комбинирания натиск от страна на САЩ с евтин шистов газ и от страна на Китай с евтин руски газ ще довърши немската химическа промишленост, а това ще е много кофти и за нас.
36
0
 
6
 
! Отговори
ОК преди 9 години
Росен Плевнелиев ще изпрати Екатерина Захариева и оня Щонов да спрат на строителството
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ще го лапат бахуря краварчаата ама да го не гризнат европейците преди това.Ама ще си го заслужат ако продължават да се водят по задокеанските акъли.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям праз.
33
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Предполагам,че всеки средно интелигентен българин знае,че на първо място стои икономиката,а политиката се съобразява с икономическите просперитети на държавата.Незнам само дали нашите политици това го знаят.Затъваме защото при нас е точно обратното политиката е преди икономиката -грешно,много грешно и пагубно.
32
2
 
7
 
! Отговори
ученик преди 9 години
До УчителяМного грешки има Учителю, мноооого! За радост повечето са поправими.Непоправимо е само това, че изпитващите необяснимата и животинска омраза към Русия не могат да бъдат натикани обратно там откъдето са излезли на този свят.
31
2
 
4
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Има грешка. Щатите са най-големия производител, а не най-големия износител. Те са най-мощната икономика в света и си ползват ресурсите, засега изнасят малко...
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45 САЩ изнасят примерно нефт от Ирак, скоро и от Либия.Сигурно така изнасят и газ.
29
1
 
13
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
До Анонимен 32ха,майтап нема-Прав си...една малка поправка.Данните са от 2007.От тогава хамериканците "демократично" сложиха ръка на доста находища,ама явно все още не са в челната 5-ица..още държави,богати на ресурси плачат за демокрация...
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се отцепи някой от Русия на кукуво лято.По-скоро ще търсят начин да се зацепят.Не всички са *** като нашите управници, воглаве с президента.
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големият износител на нефт и газ в света е Русия. Това е истината, а останалото са глупости на някой си колкото да буни форума.Преди да отговаряте на такива голословни твърдения, проверявайте ги.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Prenebregnata I obidena , starata moma ( rusia) , se hvurlq v obqtiqta na "jultiq drakon" . Toi otkoga 4aka takuv moment.
25
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36Айде пий си хапчетата и лягай да спиш - кутев не плаща нощни!
24
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега е ред на ЕС да забрани вноса на матрьошки от Русия , на свой ред руснаците могат да спрат газа така изненадващо че ЕС да измръзне и да си захапе гз от яд.
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
". ЕС пък от своя страна отчаяно търси начини да намали зависимостта си от руските газови доставки."ЕС дапочне редовно доставки на хамерикански ГМО бобец и проблема е решен! Само требе да спрем пушенето се не запалиме!
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето я славянската пословица на практика :Всяко зло - за добро!
21
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стоян ми като ги видиш или други богати руски *** им забии няколко шамара те сами се сетят за какво са там.
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще пържат кучешко месо ли?
19
21
 
6
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
до НФБПич, плащат ли ти за тия словоизлияния? Ако да, искай долари и евро щот с рублите само до тоалетната по голяма нужда мойш да ходиш. И спри най-после с тия големи букви, казах ти че издават инфантилност и комплекси!
18
29
 
7
 
! Отговори
СТОЯН ПЕТРОВ преди 9 години
Наш турист на екскурзия в Китай слуша великолепния английски на екскурзовода, завършващ студент. той непрекъснато повтаря 5000 годишната китайска цивилизация това, 5000 годишната китайска цивилизация онова. Накрая сънародника ни го пита какво ще прави след като завърши?След като завърша отивам в Австралия или краен случай Англия. А защо не останеш да развиваш 5000 годишната китайска цивилизация. следва мълчания. А между другото едната дъщеря на Путин живее в Хага, а другата в Сеул, не в МОСКВА