Увеличават се минималните заплати на учителите

ЗИМА СТУД УЧИЛИЩЕ С НАМАЛЕНО ПАРНО УЧЕНИЦИ ПРАЗНА КЛАСНА СТАЯ

© Красимир Юскеселиев

ЗИМА СТУД УЧИЛИЩЕ С НАМАЛЕНО ПАРНО УЧЕНИЦИ ПРАЗНА КЛАСНА СТАЯ

От днес се увеличават минималните основни заплати на учителите. По този начин учителите с най-ниско възнаграждение – младшите преподаватели, педагогическите съветници и ресурсните учители и възпитатели ще получават не по-малко от 530 лева на месец, уточнява БНТ. 


"Отново в годините се е наложило, че преподавателите по чужд език са хора, които са търсени в системата, естествено учители по математика, информационни технологии и начални учители, детски учители", каза Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието. 


По думите й стандартът на живот в провинцията и в столицата е различен, така че и това трябва да се отчете като фактор. "Ние сме в условията на делегиран бюджет и директорът като работодател е този, който определя не само щатовете, но и възнаграждението", допълни тя.




Въпреки че учителите не са от добре платените професии, наплив има, но не навсякъде. В столицата традиционно борбата за едно учителско място е голяма - между 20 и 80 са кандидатите за място в най-желаните училища.


В Търговско-банковата гимназия (НТБГ) например заплатите на учителите са сред най-високите в страната, може би и затова там проблем с намирането на добре подготвени кадри. Тази година за обявените 5 свободни места за преподаватели по английски, физкултура и информатика на конкурс са се явили 60 човека.


"Ние винаги търсим мотивирани преподаватели. Не се съобразяваме толкова с възрастта – дали имат достатъчно опит. Просто търсим хора, които имат хъс и сърце и наистина виждаме у тях желание да бъдат учители", каза директорът на гимназията Емилия Иванова.


В София проблем с намирането на учители няма. "Естествено в най-желаните училища и кандидатите са най-много. Тази година специално за София те се движат някъде около 80 в най-желаните, но и на другите места са между 20 и 80", уточни министър Кастрева.


Въпреки това има разлика между заплатите на учителите в страната и в столицата. За да си допълват норматива за часовете, преподавателите в училището във врачанското село Баница са се превърнали в специалисти по всичко. "Моята специалност е история и география и предвид големия норматив и единичните паралелки в малките училища, на всички колеги тук се налага да допълват с технически предмети. Аз съм допълвала с физическо и музика, макар че не съм специалист", казва Лилия Божинова, преподавател в с. Баница, която има 26 години трудов стаж.


Във врачанското училище "Козма Тричков" за да не се стига до съкращения, местата на пенсионираните преподаватели веднага се закриват. Така тази година вместо петима учители по български, там ще има само четирима. "Обявила съм три свободни работни места за учители по английски език, физическо и биология и здравни грижи. Към момента кандидатите са по няколко за всяка една от позициите", обясни директорът на училището Нели Борчева.


Богат избор на кандидати за учители в началния курс и възпитатели имат от няколко години в гимназията "Христо Ботев" във Враца. За едно място там се състезават по 30-40 души. "Вероятно много начални учители завършват, ние приемаме много млади специалисти направо от студентската скамейка", заяви Силвия Маринова, зам. директор на СОУ "Христо Ботев".


И в града, и на село, училищните директори предпочитат да назначават млади специалисти. Но това се случва все по-рядко.

Ключови думи към статията: