НСО: Има заплаха за живота на Лютви Местан

НСО: Има заплаха за живота на Лютви Местан

© Велко Ангелов, Капитал

По време на 42-то Народно събрание е възникнала заплаха за живота на лидера на ДПС Лютви Местан. Това са съобщили от Националната служба за охрана (НСО) за Би Ти Ви. Сигналът е постъпил от службите за обществен ред и сигурност, но НСО не е уточнила какъв точно е той.


На Местан е подсигурена охрана заради високата степен на застрашеност, възникнала миналата година, когато той е председател на парламентарната група на ДПС и лидер на партията. До момента няма причини охраната да бъде свалена, уточняват от НСО.


От службата не дават информацият дали това има връзка с разпространената от Касим Дал информация, че е подслушван при предишното правителство, защото застрашавал живота на Местан и Пеевски.




"Поводът за външно наблюдение е, че съм заплаха за живота на Местан и Пеевски", обясни лидерът на Народна партия свобода и достойнство пред Би Ти Ви. 


Миналия петък пред Би Ти Ви бившият шеф на контраразузнаването генерал Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че политически противници на властта са били подслушвани по време на кабинета на Пламен Орешарски. Генерал Атанасов показа и документи, които е получил от анонимен подател.


Според писмото единият от коалиционните партньори в Реформаторския блок Касим Дал е бил подслушван след получен в МВР анонимен сигнал за готвено от него покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски. Тогава на Местан е осигурена охрана.


Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че това е интрига. "Нали разбирате, че законът не ми дава право да обяснявам кой е подслушван, или не. Няма да излезе заек от този храст, няма интриги", увери Лазаров в понеделник.


Утре министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов ще огласи какви проверки са извършвани в МВР преди август и за кои са използвани СРС-та.


След изборите на 5 октомври НСО ще прецени наново дали има основания да продължава да охранява политически лидери.