Турция извика американски дипломат заради обвинения в шпионаж

Турският президент Реджеп Ердоган и неговият американски колега Барак Обама.

© Associated Press

Турският президент Реджеп Ердоган и неговият американски колега Барак Обама.

Турското външно министерство е извикало в понеделник американският шарже д'афер, най-високопоставеният щатски дипломат в момента в страната, заради доклад, публикуван в медиите, според който САЩ шпинонират Турция. Това е съобщил вицепремиерът Бюлент Арънч, цитиран от агенция "Ройтерс".


В неделя германското списане "Шпигел" публикува статия, базирана на разкритията на бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън, според която Агенцията за национална сигурност (NSA) и британският й еквивалент Център за правителствени комуникации (GCHQ) са извършвали "широкомащабно шпиониране срещу Турция". И трите страни са съюзници в НАТО.


"Поради това, че името на САЩ беше споменато и бяха направени подобни твърдения ... шарже д'афер беше привикан във външно министерство и беше получена информация от него", заяви Арънч пред журналисти.




В статията на германското издание се казва също, че NSA са поставили Турция на едно ниво с Венецуела и дори преди Куба по ниво на разузнавателен интерес. Вашингтон е следял отблизо "лидерските намерения" на Анкара  като на тях е бил дадена степен на приоритетност само едно ниво под най-високото, докато военното дело, инфраструктурата, външната политика и енергийната сигурност са получили трета най-висока степен. Интерес за Вашингтон е представлявала и дейността на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (PKK), но на нея е била отредена по-ниска степен на интерес.


Според "Шпигел" подслушвани са били основно турското посолство в САЩ, както и представителството на Анкара в ООН. NSA е получавала информация директно от компютрите и телефоните в представителствата. Според един от документите, изнесени от Едуард Сноудън, Вашингтон са могли да копират целите твърди дискове на компютрите на мисията в ООН.


Информацията, с която са разполагали САЩ, е бил споделяна с техните партньори в пакта за сигурност и ненаблюдение, известен като "Пет очи" – Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зенландия. В рамките на тази група Лондон е създал свои собствени разузнавателни канали в Турция, чрез своята агенция GCHQ. Страната е имала особен интерес към енергийния сектор в Турция.


Според един от документите от 2008 г. цел на подслушването е било енергийното министерство на страната, както и предприятия като Петролната нефтопроводна корпорация (BOTAS), Турската петролна корпорация (TPAO) и енергийната компания "Чалък Енерджи" (Calik Enerji). Задачата за наблюдение е включвала и 13 други цели, сред които и тогавашният енергиен министър Хилми Гюлер.


Според "Шпигел" освен да шпионира, NSA е подпомагала Анкара в борбата й срещу кюрдските сепаратисти от PKK, които оглавяват бунт в югоизточната част на страната в продължение на три десетилетия. Американските тайни служби са предоставяли на Анкара географска информация, както и записи на телефонни разговори, чрез които са могли да бъдат локализирани различни членове на забранената партия.


Разкритията на списанието идват седмици след като то публикува информация, според която Германската агенция за външно разузнаване (BND) е шпионирала Турция от години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: