Токът ще поскъпне заради ценовата политика на ДКЕВР, обявиха от фотоволтаичната асоциация

Меглена Русенова

© Велко Ангелов, Капитал

Меглена Русенова

Увеличаване на цената на електрическата енергия за регулирания пазар е належаща не заради либерализирането на пазара, а заради лошата и незаконна ценова политика на регулатора, който изкуствено поддържа ниската цена. Това заяви Меглена Русенова, председател на Българска фотоволтаична асоциация, в интервю за Агенция "Фокус".


"По този начин фалира цял един структуроопределящ сектор в икономиката", допълни тя.


Русенова призова цената на електрическата енергия да спре да се използва за политически цели, защото невъзможността да бъде плащана от бедните домакинства е въпрос на доходи, който трябва да се реши с адекватна социална програма, каквато би следвало да има и каквато Световната банка предлага и има готовност да разработи съвместно с българското правителство.




"Стабилизирането и преучредяването на ДКЕВР като един истински регулатор, който да работи експертно, а не по политическа диктовка, е ключово, важно и е най-спешната задача, за да може да се стабилизира и капитализира енергетиката, да се направят адекватни програми за защита на социално бедните, за защита на конкурентоспособността на бизнеса – да се подготви българската енергетика за либерализирания енергийния пазар в края на 2015 година", подчерта Русенова.


Русенова коментира още, че това са много важни стъпки, които са задължителни за България. "Ние като държава-член на ЕС сме длъжни да направим тази подготовка и не само затова. Това е в интерес на българските граждани", каза още Меглена Русенова.