Wall Street къта млади банкери с по-високи заплати

Финансовият сектор се конкурира с успешните технологични компании за най-добрите умове
Обновена: 21 авг 2014 22:05 | 21 авг 2014 22:00, Бойчо Попов
3
Wall Street къта млади банкери с по-високи заплати
Снимка: Ройтерс


 Условията на труд на младите банкери отдавна са широко дискутирана тема на Wall Street. Сега обаче големите банки очевидно започват сериозно да правят подобрения, поне по отношение на заплатите.

Редица големи банки, включително Goldman Sachs, JP Morgan Chase и Morgan Stanley, или вече са повишили възнагражденията за младшия си персонал, или сериозно обмислят подобен ход. При някои финансови компании увеличението на заплатите може да е с до една четвърт, пише The Wall Street Journal.

Лидерът в индустрията Goldman Sachs планира да увеличи възнаграждението на анализаторите след първата им година в банката с около една пета, твърди източник на вестника. Но планираният за следващата година ход ще се прилага само за анализатори в САЩ.

В никакъв случай обаче мотивите на Wall Street не са просто благотворителност. По-скоро Goldman Sachs иска да остане атрактивен работодател за завършващите висшисти, които иначе биха могли да започнат работа в други финансови посредници. Младшите анализатори ще печелят около 85 000 долара на година без бонуси – с около 15 000 долара повече, отколкото в миналото.

Напоследък големите банки попаднаха под засилен натиск да плащат повече на младите банкери и да ги карат да работят по-малко. Имиджът на сектора сред възпитаниците на най-добрите университети пострада в резултат на финансовата криза, както и заради дългото работно време и трудната пазарна среда.

През миналата година на Wall Street се разгоря отново дискусия за условията на труд, след като 21-годишен стажант в Bank of America Merrill Lynch почина след епилептичен припадък. Последвалото разследване показа, че дългите работни часове вероятно са предизвикали припадъка.

Една от причините за увеличаването на заплащането е фактът, че финансовият сектор вече се конкурира с успешните технологични компании за най-добрите умове. Затова Goldman засилва не само заплащането, но и инициира от миналата есен т. нар. "защитени" уикенди, при които инвестиционните банкери не работят от петък следобед до неделя сутрин.

И J. P. Morgan обмисля да увеличи някои заплати на служителите с най-малко една пета, съобщава информиран източник. Вътрешните дискусии за подобен ход обаче продължават. Увеличението на заплатите е вероятно, тъй като конкурентите на банката вече са направили подобен ход и JP Morgan се притеснява за своята привлекателност.

През юли Morgan Stanley вече подобри заплащането на своите младши банкери с до една четвърт. Мярката обаче не важи за бонусите, които се изплащат в края на годината и дори може да отпаднат, докато основната заплата се вдига, твърди друг източник на вестника. Bank of America ще повиши заплатите на младшите си инвестиционни банкери през идната година с поне една пета.

Така Wall Street отново обещава добри перспективи за новите абсолвенти.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: американски банки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен000 преди 9 години
До Човекът Долар'Обиспичен' ли си ? Ти си неграмотен, бе ! Като чистач ли работиш там ?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази статия май е препечатена от миналата година (или по-миналата). Разбира се леко е фризирана.
1
1
 
4
 
! Отговори
Човекът Долар преди 9 години
Аз работя на Wall Street и съм финансово обиспичен.Sent from my iOffice