Меркел не говори празни приказки, Путин я възприема много сериозно

Ролята й в кризата в Украйна отразява нарастващите амбиции на Германия
21 авг 2014 20:26, Елка Василева
274

Снимка: Reuters

 

Изпъкването на германския канцлер Ангела Меркел като водач в усилията за решаване на украинската криза, демонстрирано от предстоящата й визита в Киев този уикенд, подчертава нарастващите амбиции на Германия да се превърне от икономическа сила в дипломатически авторитет, пише Гейр Моулсон от Асошиейтед прес.

Меркел и нейният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изведоха Берлин на предната линия на безплодните засега дипломатически усилия, докато много европейски държави са се съсредоточили върху вътрешните си проблеми, а САЩ са заети с кризи другаде.

След близо девет години на власт като безспорен лидер у дома Меркел даде авторитетната подкрепа на Германия за европейските икономически санкции срещу Русия, като същевременно продължи месеци наред редовната телефонна дипломация с президента Владимир Путин.

Меркел "осъзнава, че никоя друга институция не може да поеме тази посредническа роля", казва Олаф Бьонке, който оглавява берлинския офис на международния мозъчен тръст Европейски съвет за външна политика. По думите му "американците не стават за посредници и никой друг в ЕС няма властта, с която Меркел разполага".

Посещението на Меркел в Киев в събота, 23 август – нейната първа визита в Украйна от началото на кризата в края на миналата година, отразява желанието на Берлин да окаже подкрепа за правителството на президента Петро Порошенко, изправено пред опитите на Русия, както твърди Западът, да подклажда бунт в Източна Украйна.

Преди това в началото на седмицата тя бе в Латвия, която подобно на много други източни членове на НАТО и ЕС все повече се безпокои от осезаемата заплаха от Русия. Там Меркел изтъкна, че клаузата за колективна сигурност "трябва да бъде съживена", ако ситуацията го изисква, но даде да се разбере, че няма да има "постоянно дислоциране на бойни части" по източната граница на съюза - нещо, което би разгневило Москва.

Това бе балансиран акт на Германия, която се стреми да запази единството на Запада, но и да остави отворени линиите за комуникация с Москва, за която Берлин настоява, че трябва да бъда част от политическото решение на конфликта.

Статутът на Германия като държава, резделена в миналото между Изтока и Запада, и нейната традиция да се стреми към политическа умереност и икономически връзки с Русия я поставя в добра позиция да посредничи. И Германия не е изцяло зависима от тази държава, която през миналата година е била неин 11-и търговски партньор.

"Санкциите, сами по себе си, не са външна политика", каза Щайнмайер по тв канал ZDF, като отбеляза, че целта на мярката е "да накара един нежелаещ партньор да преговаря".

В неделя Щайнмайер беше домакин на своите партньори от Русия, Украйна и Франция на четиричасова среща в Берлин, от която произтекоха малко осезаеми признаци на напредък. Но външният министър настоя, че вижда "промяна в позицията на двамата партньори" и двамата като че ли търсят пътища за сключване на примирие.

Германският подход се характеризира с тиха настойчивост, въвличане на другата европейска сила Франция като знак за европейско единство и то по време, когато институциите в Брюксел са объркани от прехода към ново ръководство. Меркел и френският президент Франсоа Оланд събраха Путин и Порошенко през юни във Франция.

"Част от професионалния подход към външната политика е да не се оставяш пречките да те отклоняват от пътя, която смяташ за правилен", казва Щайнмайер, отхвърляйки като "безсмислица" твърдението на интервюиращия, че Германия е прекалено мека с Русия.

Меркел координира отблизо действията си с Щайнмайер – на времето неин съперник за канцлерството и трезв, много уважаван дипломат, който през декември за втори път стана външен министър.

Украинската криза се разгоря сериозно тъкмо когато видни политици, включително Щайнмайер, се изказаха по-рано тази година за това Германия - която десетилетия наред след Втората световна война играеше второстепенна дипломатическа роля - да поеме повече международни отговорности извън своето финансово лидерство. Това намери отражение и в новопоявилото се желание на правителството да въоръжи кюрдските бойци в Ирак – стъпка, която Берлин все още обмисля, но тя контрастира с неговото досегашно нежелание да изпраща оръжия в зони на конфликти.

Самата Меркел стои настрана от дебата за по-голяма роля, но действията й в Украйна показват именно това, казва Бьонке. "Това е отражение на нейния фундаментален подход към политиката. Тя е човек, който иска да реши проблемите, който не губи време да говори за тях."

Меркел име още едно преимущество в работата си с Путин. Тя е израснала в комунистическата Източна Германия и говори руски, а Путин, който на времето е бил агент на КГБ в Източна Германия, говори немски.

Това не означава, че те са на една и съща вълнова честота. Отношенията на Меркел с Путин са били винаги по-хладни от тези на нейния предшественик Герхард Шрьодер. А и Меркел от години публично изразява притеснението си относно правата на човека в Русия.

Путин знае, че "когато тя казва нещо, когато тя прави нещо, тя е сериозна", казва Бьонке. "Тя не се шегува, тя не говори празни приказки, така че според мен Путин я възприема много сериозно", добавя експертът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Деси преди 9 години
леле как се гледат като на боксов ринг
160
1
 
1
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Сега старите и новите велики сили, вэаимно иэпробват границите на своето търпение, опитвайки се да наложат собстевена ВЕРСИЯ на ГЛОБАЛНИТЕ правила, експериментирайки един с друг, чреэ посредници - който, естествено, са други малки държави и народи!!!
159
10
 
11
 
! Отговори
333 преди 9 години
РУСКАТА И АМЕРИКАНСКАТА *** СА ЕДНАКВО ВРЕДНИ ЗА СВЕТА. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА МОСЕЛЕМИТЕ, ГЪРЦИТЕ, ЕВРЕИТЕ И АРМЕНЦИТЕ. ТОЧКА.
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втората снимка е лудницата!!! :D. Всички са готини, де!
157
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и Германия винаги са били в добри отношения. САЩ успяха през втората световна да ги скарат, иначе нямаше как да победят. Сега се опитват САЩ отново да ги скарат, че да влезнат в украинския конфликт. Както Путин, така и Меркел възприемат отсрещния на сериозно и си имат взаимното уважение. Путин е немски възпитаник! Нека не го забравяме. Просто Европа трябва повече да си укрепи позициите, вместо да слушка САЩ. И Меркел е започнала точно това да прави!
156
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя бабет, докато го пусне менопаузата ша затрие Европата. Язък, че от нашите земи сме дали такова хубаво име на тоя континент!Да се извади поука и жени в перманентна менопауза да не се допускат на ръководни длъжности!
155
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
до 218. Господине(госпожо), мисля си, че върху Вашите рамене стои кратуна. Г-жа Василева пише на високо ниво външнополитическите си коментари, както и по други теми. САЩ се мъчат да вкарат ЕО във локална война с Русия, което г-жа Меркел няма да допусне, докато е на власт. Тя гледа само как да отбие топката и да смекчи ситуацията. Г-жа Василева е допуснала малка грешка. Щайнмайер никога не е бил канцлер-кандидат. Такъв беше за изборите на 22.09.2013 г. Пер Щайнбрюк. Това не е чак толкова важно.
154
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел изпълнява политиката на Лондон, през Вашингтон!Все пак да не забравяме, че Германия след всв е окупирана страна! За разлика от другите окупирани страни , след изтеглянето на един от победителите от всв, се изтегляха и другите. Това с Германия не се и няма да се случи! След унищожаването на буржоазията( средната класа), властта на елита(аристокрацията) ни върна в ранното средновековие. С тая разлика, че вместо газена лампа има ел. Лампа.
153
7
 
14
 
! Отговори
Акъл море преди 9 години
Пак лъжеш ***! Меркел не води германска политика срямо Русия,а американска.А тя е конфронтация между Европа и Русия.Надявам се че разкритията ми няма да попречат да си получиш стотинките за кифла от Макдоналдс!
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 203И аз обичам телешко варено.
151
8
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Германия и Русия-това са факторите в Европа,другите са статисти!
150
2
 
3
 
! Отговори
хладнокръвно преди 9 години
До честито момчета!Ето кой извършва геноцид по тези земи в 21 век и се радва като идиотче на играчките за убийство.... А проливането на ксръв си е полезно винаги, нали червен гадняр?!?!
149
7
 
17
 
! Отговори
ЕВРОСКЕПТИК преди 9 години
Май че, ще си дойдем на думата! "Дойчланд юбер алес"! Меркел валидира мечтата за реванш, иначе никога не би признала фашистки режим, като този в Украйна! В Луганск училище строено преди втората световна война и оцеляло, тези дни е било унищожено от украсите!Меркел доказва, че нищо не е забравено и амбициите си остават същите! Само, че са минали 70 години! Никой не се учи от историята, тя трябва да стане част от художествената литература, просто е излишна като основа за мъдрост на човечеството!
148
3
 
1
 
! Отговори
petko76 преди 9 години
До до onzПАК НЯМАШ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА В ТВОЯ ПОДКРЕПА И ГЛЕДАМ СИ СМЕНИЛ ЛИНКА С ТОЯ bau- МНОГО ТЪПО И ЕЛЕМЕНТАРНО ПРАЗНОДУМЕЦО
147
1
 
1
 
! Отговори
прусиярусия преди 9 години
Като близнаци са двамцата.
146
9
 
6
 
! Отговори
bau преди 9 години
Хаха, как са изпълзели рано от зарана руските ***..ама няма как, работното им време започна, трябва да се трупат копейки с всеки пост! Всеки пост - гвоздей в ковчега на империализма! Венсеремус, другари! Да*ба ваща майка продадена :D
145
10
 
23
 
! Отговори
Бостан преди 9 години
Ей най-после ги захраниха *** *** с някакъв материал.Сега два дена има да ядат *** срещу Русия,измислена снимка от друг *** и продажните медии веднага я раздуват е дейте още снимки де, дайте и видео.Руснаците живи да ги оплачеш,парите в тях,газа в тях,нефта и той,златото и то,о боже колко *** мъка има на този свят
144
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че Путин не взема на сериозно простотиите на западняците и досега да ги е помел. А на германците още им държи влагата от ВСВ.
143
5
 
27
 
! Отговори
любезно отказал преди 9 години
Ако върне Крим, баба Ангела предложила на Путин да му подари Румъния, и като безплатен бонус, България. Но Путин любезно отказал.
142
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1998 God, POPADNAX NA EDNO PARTI NA KOETO PRISASTVASHE TOGAVA RUSKI AKTUALEN VAV VREMETO MINISTAR, OT OBSHTI PRIKAZKI , IZVEDNAG SE ZAMISLI I MI KAZA : NIE RUSNACITE MNOGO OBICHAME BALGARITE, OBICHAME VI MNOGO, VIE ZA NAS STE BRATJ I DECA, I DVETE, ZA VAS BIXME NAPRAVILI VSICHKO DORI I 3 TA SVETOVNA ! TOZI CHOVEK V TOZI MOMENT BESHE ISKREN, I TOI NE GOVORI ZA SEBE SI A V MN. CHISLO ZA CELIJT RUSKI NAROD S VSICHKITE IM POLITICI ! VJRVAITE V TOVA: RUSIA, SAMO TE NI OBICHAT I UVAGAVAT, NIKOI DRUG