България загуби от Франция в предпоследната контрола преди световното

България загуби с 1:3 гейма

© LAP.bg

България загуби с 1:3 гейма

Българският национален отбор по волейбол загуби от Франция с 1:3 (21:25, 22:25, 25:23, 22:25) в предпоследната си контрола преди световното първенство в Полша, което започва на 31 август.


Двубоят се игра пред около 2500 зрители в зала "Арена Ботевград", а възпитаниците на Пламен Константинов имаха възможност да постигнат по-добър резултат, но допуснаха обрати в първия и четвъртия гейм.


"Определено не направихме най-добрия си мач. Мисля, че сме изморени, бяхме доста тежки. Франция е в по-добра форма. Но те си правят подготовката, за да са в добра форма за първата фаза на световното, а ние програмираме да сме в най-доброто си състояние за втората", обясни Константинов пред БНТ.




Селекционерът заложи в стартовия състав на Андрей Жеков, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов и либеро Теодор Салпаров. 


Двубоят започна добре за българите, които поведоха с 8:4 след първото техническо прекъсване. След паузата обаче французите реализираха четири поредни точки, за да изравнят. Резултатът се движеше точка за точка до втората почивка, но след нея гостите поведоха с 22:18 и до края не изпуснаха преднината си.


В началото на втората част играта беше равностойна, но постепенно французите започнаха да трупат аванс, който достигна шест точки при 18:12. Българите успяха да се върнат в гейма и да намалят до 17:19, но не и да стигнат до обрат.


В третата част Константинов предприе две промени с включването на Мирослав Градинаров и Светослав Гоцев вместо Алексиев и Йосифов. Това даде резултат и след равностойна битка българите намалиха изоставането си след 25:23.


В четвъртия гейм при 8:7 срещата беше прекъсната заради токов удар, който намали осветлението в залата. След около 20-минутна пауза двата отбора подновиха играта, а на полето се появи завърналият се в националния отбор Владимир Николов.


Бившият капитан се отличи с няколко добри отигравания и България поведе с 16:13 при втората техническа пауза. Домакините обаче не успяха да задържат аванса си и да вкарат мача в тайбрек. Те допуснаха обрат при 19:20 и в крайна сметка не успяха да си върнат контрола върху гейма.


Цветан Соколов беше най-резултатен в българския отбор с 24 точки при 76% успеваемост в атака и две блокади. За Франция четирима играчи завършиха с двуцифрен точков актив, а най-резултатен беше Ървин Нгапет с 12.


В петък от 17.30 часа България ще се изправи срещу Бразилия в последната си проверка преди световното първенство. След мача Константинов ще освободи един от 15-те играчи, които в момента са в тима, за да сформира окончателния състав за шампионата.