Opera Mini става основен браузър в част от новите телефони на Microsoft

Двете компании сключиха споразумение, което дава нови надежди за успех на Opera
21 авг 2014 15:12, Елена Кирилова
1
Opera Mini става основен браузър в част от новите телефони на Microsoft
Снимка: архив Ройтерс

Норвежкият производител на софтуер Opera подписа с Microsoft сделка, с която ще поеме подразделението на Nokia за разработка на браузъри.

Освен това компанията отчита печалба за второто фискално тримесечие, надвишаваща предварителните очаквания на анализаторите, което води до поскъпване на акциите ѝ, предава Ройтерс.

„Подписахме стратегическа сделка за лицензиране с Microsoft. Ние поемаме отдела по изграждане на браузъри в Nokia”, посочва главният изпълнителен директор на Opera Ларс Боилсесен. „Това означава, че Opera Mini ще стане основен браузър на следващите продуктови линии на Microsoft и телефоните Asha”.

„Цялата текуща потребителска база ще бъде насърчавана да премине на Opera Mini, а всички нови телефони ще имат предварително инсталиран Opera Mini като браузър по подразбиране. Това е страхотна сделка за нас. Мечтаехме за това повече от 10 години“, коментират от компанията.

В отделно изявление Opera твърди, че лицензионното споразумение се отнася за мобилни телефони, базирани на сериите 30+ и 40, както и за серията Asha.

“Като част от споразумението хората, които използват настоящия браузър за тези телефони - Xpress, ще бъдат насърчавани да преминат към най-новия браузър Opera Mini. Новите устройства пък ще имат предварително инсталиран Opera Mini”.

Коригираната печалба на Opera за второто ѝ фискално тримесечие преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията, се увеличава с 24% до 27 млн. долара, надминавайки консенсусните очаквания от 24,7 млн. долара на запитаните от Ройтерс анализатори.

Компанията твърди, че очаква годишната ѝ печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията да е в диапазона 117-124 млн. долара. Сумата е по-висока от предишната прогноза за 110-120 млн. долара. Opera вдига и очакванията си за приходите за годината от диапазона 435-460 млн. долара на 480-500 млн. долара.

Цената на акциите на Opera се увеличи с 6,5% до 80,45 крони за акция веднага след излизането на резултатите ѝ за тримесечието. 

Още новини за софтуер можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Браво!Опера мини е най-добрия браузър и за Андроид.

Спонсорирани публикации