Видео: "Зенит" и "Порто" направиха голяма крачка към Шампионската лига

Хълк асистира за единствения гол на "Зенит" и беше най-опасния играч на руския отбор

© Associated Press

Хълк асистира за единствения гол на "Зенит" и беше най-опасния играч на руския отбор

Руският вицешампион "Зенит" и третият в португалското първенство "Порто" направиха голяма крачка към класиране в групите на Шампионската лига, след като взеха победи с 1:0 при гостуванията на "Стандарт" (Лиеж) и "Лил" в първите мачове от плейофния кръг. 


В останалите три срещи, които се играха тази вечер, отново гостите взеха предимство преди реваншите. Двубоите от потока на националните шампиони между "Марибор" и "Селтик", "Олборг" и "Апоел" (Никозия) и "Слован" (Братислава) и БАТЕ (Борисов) завършиха 1:1. 


"Зенит" можеше да постигне и по-убедителен успех срещу "Стандарт", с който да реши изхода на сблъсъка още преди реванша. Хълк пропусна първото добро положение в 11-ата минута, след като направи близо 50-метров пробив, но ударът му беше спасен от вратаря. 




Все пак пет минути по-късно бразилецът пусна отлично подаване по тревата успоредно на голлинията и Олег Шатов се възползва, за да открие резултата. В края на полувремето Соломон Рондон уцели гредата. 


В началото на втората част Ейджи Кавашима спаси изстрел на Хълк от пряко свободен удар, при който топката рикошира в стената. 


В 57-ата минута "Андерлехт" пропусна златна възможност да изравни резултата. Леандер Дендонкер получи подарък от защитата на "Зенит", след което финтира бранител, но стреля право във вратаря Лодигин. 


В 70-ата минута гредата за втори път спаси домакините, този път след далечен удар с десния крак на Дани. Осем минути по-късно и опасен изстрел на Хълк от свободен удар срещна страничната греда на Кавашима. 



В двубоя между "Лил" и "Порто" единственото попадение отбеляза Ектор Ерера в 61-ата минута. Той се разписа след добавка отблизо при отбита топка от вратаря Винсънт Енеяма. 


Двата отбора изиграха много скучен мач, в който имаше твърде малко положения за гол. Португалският отбор подходи доста пестеливо, но пък почти не беше затруднен от своя съперник през целия двубой. 



"Селтик", който в предишния кръг загуби с общ резултат 1:6 от "Легия" (Варшава), но продължи участието си в Шампионската лига заради изключително спорно решение на УЕФА, също се приближи до груповата фаза. 


Шотландският шампион поведе при гостуването на "Марибор" още в шестата минута с гол на Калъм Макгрегър, но осем по-късно домакините изравниха чрез Дамян Бохар. До края и двата отбора имаха много положения за второ попадение, но ги пропуснаха. 


Ключови думи към статията: