България загуби шансове за Евробаскет 2015 след четвърта поредна загуба

Силната игра на Александър Везенков не помогна за първа победа

© Архив, LAP.bg

Силната игра на Александър Везенков не помогна за първа победа

Българският национален отбор по баскетбол отстъпи със 57:66 при гостуването на Холандия и допусна четвърта поредна загуба в квалификациите за европейското първенство през 2015. 


Възпитаниците на Георги Младенов изпуснаха отлична възможност да запишат първа победа в група В и остават на последно място с четири точки.


Те загубиха всякакви шансове да продължат напред дори като втори отбор в групата. 




Българите се представиха изключително слабо в борбата под коша, което беше основната причина за поражението. Те взеха едва 17 борби срещу 41 за съперника, от които цели 19 в нападение. 


Холандците далеч не бяха на ниво в атака, но отправиха цели единадесет стрелби повече от игра - 62 срещу 51. 


Въпреки че бяха тотално надиграни под коша, българите спечелиха първото полувреме с 40:39 благодарение на неудържимия в стрелбата от далечно разстояние на Александър Везенков. Той вкара пет тройки от седем опита и общо 19 точки в първите 20 минути. 


През второ полувреме обаче целият отбор се срина. Националите вкараха едва 17 точки и не успяха при нито един от 12-те си опита от тройката. 


Българите започнаха много лошо мача. Холандците не бяха перфектни в стрелбата, но взимаха по няколко поредни борби в нападение, което им позволи бързо да отворят преднина. Те поведоха с девет точки при 16:7 и 18:9. 


Националите не успяваха да намерят път към коша през добре организираната защита на съперника и затова разчитаха основно на стрелби от далечно разстояние. Именно това обаче се оказа тяхното силно оръжие. 


Везенков и Маринов вкараха четири поредни тройки, с които изоставането беше стопено до 18:23 след първите десет минути. Във втората четвърт Везенков продължи с отличната си стрелба от тройката и българите успяха за първи път да поведат в мача при 37:34.


Те се оттеглиха на почивката с аванс от една точка - 40:39, въпреки че взеха едва шест борби срещу цели 22 за съперника, oт които 12 в нападение. Българите обаче вкараха девет от 18-те си стрелби от тройката, а холандците - само четири от 11 опита. 


В началото на второто полувреме възпитаниците на Георги Младенов имаха възможност да се откъснат с добра преднина. Те обаче не използваха добри шансове в нападение, като с няколко поредни грешки се прояви Божидар Аврамов. 


Холандците също допускаха много неточности, но продължаваха да печелят борбата по коша на съперника и успяха да обърнат резултата.


В рамките на по-малко от две минути те отвориха разлика от шест точки при 50:44 след серия от 9:0. Третата част завърши при четири точки аванс за домакините - 53:49. 


Спадът на българите в стрелбата от далечно разстояние продължи и в последната четвърт. В първите четири минути нито един от двата отбора не успя да вкара кош, преди Везенков да прекъсне сушата с две точки под коша. 


Националите обаче продължиха с грешките в атака, а освен това направиха петия си отборен фаул 4:17 минути преди края. Две поредни тройки на Слагтер пък дадоха аванс от десет точки на холандците при 61:51. 


Тези два коша сложиха точка на спора и до края срещата се доиграваше. Активът на българите нарасна с едва шест точки, четири от които отбелязани от Везенков. 


19-годишният играч беше най-полезен в българския отбор с 26 точки. Той вкара пет от десетте си опита от тройката и общо девет от 14 стрелби от игра, като добави и пет борби. 


Нито един от другите българи обаче не успя да завърши с двуцифрен точков актив и повече от четири борби. Христо Захариев вкара седем точки, а Асен Великов и Станимир Маринов добавиха по шест. 


За Холандия Роланд Шафтенаар отбеляза 17 точки, Томас Кьонис и Арвин Слагтер добавиха по 12, а Уорти де Йонг завърши с 10.