Как да предположим риска от самоубийство при някого

Признаците, които ще ни подскажат подобни мисли
20 авг 2014 21:16, Румяна Тасева
11
Как да предположим риска от самоубийство при някого
Източник: Reuters

Покушението върху себе си може да се познае, твърдят специалисти. Стига да оставаме отворени към сигналите, които ни изпраща събеседникът ни.

За съжаление, при среща с неприятно или озадачаващо поведение сме склонни да се отдръпваме от въпросната личност, дори да я назидаваме, когато се касае за близък, без да си даваме сметка, че точно в този момент другият се нуждае от разбиране много повече от нас...

Обикновено заради самоубийство загиват млади и способни хора, неочаквано за другите, много по-често мъже (в около 80% от случаите).

Според специалисти най-добрият начин да се ограничи рискът от самоубийство е да се познават рисковите фактори и признаците за него. А самоубийството, твърдят те, е предвидимо и предотвратимо, поне в около 45% от случаите!

Рисковите фактори варират според възрастта, пола и етническата принадлежност. Обикновено има наслагане на рискови фактори, за да се стигне до това крайно решение на личността.

В 90% от случаите на самоубийство се намира анамнеза за тежка депресия или друго психично заболяване. Често тези хора са проявявали зависимост към субстанции, успоредно с протичането на емоционално разстройство. Към този пъзел, ключова роля играе травмиращо житейско събитие – например загуба на скъп човек. Да се мисли за край на живота след такъв случай, колкото и тежка да е загубата, не е естествена проява на стреса обаче.

Повече по темата можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: депресиясамоубийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е Депресия.Хората в депресия пият лекарства за успокоение на нервите.На много хора им се случват, тези лоши неща.Нито са депресирани,нито пият лекарства.Насилваш нещата,здравите хора ще ги изкараш болни.Типично за психолог или психиатър.Така може да им провалиш целия живот,да им разбиеш семействата и в детските очи да има тъга.Защото,най-лесно е да кажеш този е в депресия.Случайно да си част от техния живот и да знаеш обстоятелства,около тях!?Хората са ди такива обичат да зословят по адрес.
5
1
 
2
 
! Отговори
do 3 преди 9 години
Ама и ти си гениален. След случките, които си изброил, човек изпада в ... познай какво ... правилно ... ДЕПРЕСИЯ!!!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо отношение към вас. Несправедливостта към вас. Факторите могат да бъдат хиляди. Когато е с наслагване е години наред във времето. И в един момент не издържат повече....
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Любовна мъка, несподелена любов. При жените не е ли възможно?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо подобно. Не е задължителна депресия да има. Може да е неразбиратеьство в дома, проблеми в работата, безпаеичие, безработица, внезпна смърт на близък, тежки заболяване или диагноза. Нещо на, момента провокира в тях отключва се и с фаталния край ще му прключат пеоблемите на мига. Да не мисьите, че го обмислят нищо подобно. Изпада в умопимрачение на мига, провокиран от нещо и някого. Някои хора, нямат цетка на езика и не си дават сметка за, много неща, нито за думи, нито за действия.
1
1
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
В "демокрацията" хората депресирани от свободния пазар и либералната икономика си теглят ножа сами ! В страните където хората искат да са свободни помагат на финансовите социопати да ходят при всевишния!