Светът е ужасен от екзекуцията, ще продължим борбата срещу тероризма, каза Барак Обама

Светът е ужасен от екзекуцията, ще продължим борбата срещу тероризма, каза Барак Обама

© Reuters

Президентът на САЩ каза в специално обръщение, че светът е ужасен от екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли, но тя няма да доведе до промяна в политиката на страната по отношение на тероризма. "Говорих с родителите му, казах им, че сърцата ни са съкрушени. САЩ ще продължават да правят всичко, което е необходимо, за да защитават своите граждани и ще продължаваме да се борим с тероризма, каза Обама.


Той призова международната общност към съвместни усилия за унищожаване на джихадистката заплаха в Ирак и Сирия. Обама сравни ислямската заплаха с рак, като са нужни общи усилия, за да не може той да се разпространи. "Трябва да има категорично отхвърляне на този тип нихилистични идеологии", отбеляза още Обама. Той допълни, че никой справедлив бог не би застанал зад това, което ислямистите са сторили вчера.


Малко по-рано пентагонът обяви, че американски самолети са извършили нови въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямската държава" в Ирак. Междувременно Белият дом потвърди автентичността на видеото, което показва екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули. 

Ключови думи към статията: