Импровизации при ремонта са довели до падането на асансьора в София

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивна

Грешки при ремонта на падналия вчера асансьор, направени при преустройството му преди три години, са вероятната причина за инцидента, съобщиха днес от Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).


При обновяването на съоръжението е поставен италиански повдигателен механизъм, който обаче е бил за четири въжета, но са били поставени само, две, колкото са били на стария. Освен това те са били сложени едно до друго, а не през едно, както са изискванията. Оказало се и че въжетата са с дебелина 10 мм, при заложено изискване от поне 11 мм.


В допълнение размерът на отклонителната ролка е по-малък от изисквания, като вместо 400 мм, е 120 мм, което също е довело до износването на въжетата. За тях пък няма сертификати за качество.




От огледа до момента е станало ясно, че скоростният ограничител, турско производство е изключил и клиновият механизъм, който спира кабината при авария не е сработил както трябва.


От ДАМТН посочват, че са поискали от разследващите органи да изискат техническата документация за извършените дейности по асансьора, тъй като те са им били отказани от  фирмите, извършвали техническия надзор, техническите прегледи, поддръжката и преустройството на съоръжението. 


Утре предстои да се извърши повторен оглед на асансьора и няколко следствени експеримента.