Радослав Златанов стана европейски шампион по лека атлетика за спортисти с увреждания

Златанов (вдясно) спечели спринта на 100 м в клас Т13

© paralympic-bg.org

Златанов (вдясно) спечели спринта на 100 м в клас Т13

Българският спринтьор Радослав Златанов спечели златен медал oт европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Суонзи, Великобритания. 


26-годишният състезател от Велико Търново грабна титлата в бягането на 100 метра в клас Т13, който включва хора с умерено увреждане на зрението. 


Той донесе първи златен медал на България от шампионата и общо пето отличие в Суонзи след сребърните на Михаил Христов (скок дължина Т47) и Даниела Тодорова (диск F55) и бронзовите на Дечко Овчаров (копие F42) и Мустафа Юсеинов (диск F56). 




Златанов спечели златния медал, след като измина дистанцията за 11.22 секунди. Това е негов личен рекорд за сезона. 


Българинът, който е бронзов медалист на скок дължина от параолимпийските игри в Лондон, изпревари с 0.12 сек. Матеуш Михалски от Полша и с 0.32 сек. Филип Хандлер от Швейцария. 


България заема 16-ото място в класирането по медали, а със същия актив от един златен, два сребърни и два бронзови са още Италия и Швейцария. 


Убедителен лидер е Русия с 13 титли и общо 30 отличия. Домакините от Великобритания заемат второто място със седем златни, седем сребърни и десет бронзови медала.