В епицентъра на епидемията от ебола - като в гражданска война

"Положението е много страшно. Щом се събудиш, научаваш за още починали"
20 авг 2014 20:23, Елка Василева
29
В епицентъра на епидемията от ебола - като в гражданска война
Снимка: Reuters

Страх е обзел хората в Либерия, където крехката здравна система се напряга до краен предел, а трупове биват изхвърляни по кръстовищата посред нощ, пишат Терънс Сисей и Кристин Палица от ДПА.

Когато починал синът на Джоузеф Танданполи, никой не дошъл на погребението. Синът му Уилям бил лекар, харесван и уважаван от мнозина. Но когато се заразил от ебола, роднините и приятелите му стоели настрана, защото много се страхували да не влязат в контакт с вируса.

"Това е тъжно", казва 64-годишният Танданполи, който живее в либерийската столица Монровия. "Не посетих господин Танданполи да му изразя съчувствие, защото се боях, че той и останалите членове на семейството му може да са заразени, особено когато се разбра, че той се е грижел за болния си син", обяснява съседът Джаксън Сейсей, повдигайки рамене.

Никой вече не ходи на погребения в Либерия, където по данни на Световната здравна организация има регистрирани 834 съмнителни и потвърдени случая на ебола, от които 466 са със смъртен изход. Местното министерство на здравеопазване съобщи, че заразени има в осем от 15-те административни района на страната.

"Положението е много страшно. Щом се събудиш, научаваш за още починали", казва Фату Ибрахим, домакиня от Монровия. Други твърдят, че животът в Либерия сега е като в нова гражданска война. "Ситуацията е подобна на войната, в която се бихме през 90-те години. Никой не знае какво ще се случи с него на следващия ден", казва Томас Куиа.

Тъй като претоварените здравни органи не могат да реагират на всички обаждания, десетки болни биват лекувани у дома, докато умрат. Нощем роднините изхвърлят по уличните кръстовища обезобразените от болестта трупове. Понякога минават три дни, докато трупът бъде вдигнат, казват местни жители. Здравното министерство изпитва недостиг на линейки и медицински персонал, а малцина либерийци иска да вършат тази работа.

Даже на една от оживените централни улици на Монровия на властите са били нужни цели 48 часа да вдигнат един труп въпреки многократните обаждания по правителствените "горещи линии", писа местният вестник "Фронт пейдж Африка".

Мейбъл Сейбей, 45-годишна медицинска сестра, разказа пред ДПА за две деца, изоставени след смъртта на родителите им от ебола. Сестричките на 5 и 7 години дни наред спели под дъжда пред къщата си, докато някой подал сигнал на здравен работник, който отвел децата в карантинен център.

Правителството на президента Елън Джоунс Сърлийф се бори с всички сили да овладее епидемията, отнела досега живота на над 1200 души в Западна Африка. Според граждани мерките за проследяване на хората, които са били в контакт със заразени, се предприемат мудно. Превантивните мерки често са неадекватни.

Множество пътници съобщават, че термометрите на летището са неизправни. Един пътник, пожелал да не бъде назоваван, каза пред ДПА, че на международното летище "Робъртс" в Монровия му била измерена температура 30 градуса по Целзий. Но служителят му махнал да минава. "Казах му: Аха, явно вече съм умрял! Той само се усмихна и ми махна да мина", разказва пътникът.

Друг либериец казва, че трите медицински сестри, които измерват температурата на десетките пътници на граничен пункт със Сиера Леоне, използват остарели живачни термометри.

Термометрите били пъхани в устата или под мишниците на хората, без да бъдат предварително дезинфекцирани, а сестрите не били в предпазни облекла.

Безсилието на властите пролича може би най-ясно по-рано тази седмица, когато те разпоредиха на армията да стреля по хората, които се опитват нелегално да влязат в страната от Сиера Леоне.

Либерия наложи по-твърди мерки, след като обитатели на бедняшко селище край Монровия нахлуха в карантинен център и освободиха към 30 пациенти с ебола. Вероятно тези пациенти няма да могат да бъдат проследени и те продължават да представляват голям риск за заразяването на други хора.

Много либерийци се обръщат към единственото нещо, което смятат, че може да ги спаси: към Бога. Въпреки препоръките на здравните органи да се избягват големи събирания на хора, църквите и джамиите са претъпкани. Все пак богомолците вече не се ръкуват и са започнали да носят дрехи с дълги ръкави, за да избегнат контакти с кожата на друг човек. На входовете са поставени кофи с хлорирана вода за дезинфекция на ръцете.

Който има възможност, заминава. Чуждестранни компании, сред които минните гиганти "Арселор Митал" и "Чайна юниън", са съкратили дейностите си и са евакуирали персонал. След като много авиокомпании, включително "Ер Франс", "Кения еъруейз" и "Бритиш еъруейз", спряха да летят от Либерия, хората се втурнаха да купуват билети за други полети и местата бързо свършват.

"Заминавай, докато можеш", каза един пътник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ЛиберияЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те там и без това са много... раждат като нашите *** по 10-15 маймуни. Таман да се поизчисти територията
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТАМЕН 69: "...Милиони умират от глад, а други пълни с пари от кражби ."обаче и тези, последните, пак умират.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заедно с глобалния капитализъм с;лед 1989 г. дойдоха болестите и епидемиите. Повтаря се случая с туберкулозата отпреди Втората световна война. Мизерията води до болести и епидемии. А капитализмът води до мизерия по света.
18
4
 
6
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
Стамене Колко продължителен е живота на хората необременен от външни вредни фактори като , замърсители , УВ светлина , стресиране , работа и т.н. е изчислен да бъде 160 години . Толкова време трябва за Теломерите да се самоунищожат , което е в същност процеса на старенее . Аз съм склонен да вярвам че сме създадени от висша цивилизатсия , ние обаче не можем поне на сегашното ни ниво да повлияем на този процес . Опити е имало , някои дори доста сполучливи . Порови се в нета за подмяна на кръвта , ще ти бъде интересно .
17
2
 
4
 
! Отговори
лошо преди 9 години
филмът "зараза" става реалност. А до коментарите- виждате защо сме вечно скапана страно. Заото е пълна с хейтари и неудачи хленчещи ***
16
1
 
7
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
"Когато си тигър сред стадо вълци, се налага да се преструваш на вълк ."Пределно ми е ясно, че не тук е мястото за разсъжденията ми .Но ще се радвам, ако някой ги прочете и замисли. Това ми стига .
15
3
 
7
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
"Но хитрите извънземни са кодирали информацията с цел да не можем лесно да променяме параметрите ."Да се върна от написаното по-долу . Защо им трябва да кодират информацията .Просто е, ако беше лесно да се променя гена, всички щяхме да сме перфектни в физическо отношение, но при появата на някой мутирал вирус като ЕБОЛА . Ако поразява точно този ген, може да затрие всички хора на планетата, а това ще е пагубно за проекта. Затова сме с различни гени, за да остане някой жив след вируса .
14
4
 
6
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
До Антисоросоид"Така ли мислиш?"Да смятам, че сме умни.Същество което изказва собствено мнение е разумно .----------------------------------------------------------------------------------------Винаги съм се чудил, кога ще им кипне на нашите създатели извънземните .Тези войни, въоръжаване, унищожаване на природата за да се печелят пари а с тях да се получава удоволствие (коли, жени, пиене, ядене, купони, имоти, почивки ) .Милиони умират от глад, а други пълни с пари от кражби .
13
2
 
6
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
но това е лъжа . Докторите се финансират от богати бизнесмени, който искат възвращаемост на вложените средства . Затова се напъват да разгадаят кода, мисля че им е още рано . Щом мозъка го приемат за парче месо и не могат да трият и вкарват чувства и спомени .Имат още много да откриват, но определено парите за разработки в медицината са малко .Замислете се: преди 20 г. ГСМ-ите колко дървени бяха, а в момента Смартфоните .Преди 20 г. ме прослушваха докторите със стетоскоп и в момента е така .
12
1
 
5
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
Учените твърдят, че цялата информация за изграждане на човека е кодиран в гена .Но хитрите извънземни са кодирали информацията с цел да не можем лесно да променяме параметрите . Ако промените само един параметър, се отключва защитна мутация и нещата се оплескват . Но представете си колко жени биха искали да са високи, стройни, стегнати, с голям бюст, руса коса и прекрасно лице и най-важното е че се постига без тренировки . Докторите твърдят, че се опитват да премахнат болестите от гените, но то
11
1
 
0
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Така ли мислиш?
10
2
 
5
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
"прости и скромни хора"Не, те в момента са в кръчмите и плюскат.В момента сме само умни хора събрани в сайта .
9
1
 
1
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Май терминът, който използвах не е съвсем точен, но ти сигурно си ме разбрал.
8
1
 
9
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Стамене бе, много екзистенциални въпроси задаваш, а ние тука сме прости и скромни хора.
7
1
 
6
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
нервно разстройство. Но ако баба ви на 100 г, от 20 години пие една шепа лекарства, едвам се движи и постоянно мрънка, че иска да си иде от този живот . Като почине, вие роднините си казвате: Е жената се отърва от мъките, такъв е живота- всяко начало си има край . И не се разстройвате . Можете да продължите нормално живота си .Някой учени се опитват да намерят къде се намира часовника, който забранява регенерирането на човек, намерят ли го ще предлагат на богатите да ги подмладяват с 50 г.
6
3
 
6
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
Доказателства има много .Замислете се, защо човек остарява, при положение че организма му е устроен да се регенерира и възстановява . Примерно ако се порежете, раната зараства до седмица .Просто е заложено човек да умира, ако не умира, ще се пренасели планетата и ще има глад, следователно постоянни войни . А остаряваме за да може мозъка ни да приеме смъртта като нещо нормално . Ако баба ви е на 100 г. и изглежда като 20 г. мома и изведнъж и спре сърцето и умре, дали няма да получите нервно раз
5
4
 
8
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
До ИСТИНАТА"Човекът е една много уязвима *** върху кокали като цяло - този който ни е създал (природата) ."В грешка си, природата не ни е създала, а извънземна раса с цел експеримент .Теорията на Дарвин за създаването на човека лежи върху основата, че много си приличаме с животните, хората са еволюирали от животните .Това е грешка, приличаме на животните, защото завода за производство е един и същ, проектанта също . Ние сме подобрен модел с развит мозък с заложени функции, като говор .
4
7
 
21
 
! Отговори
СТАМЕН 69 преди 9 години
Ебола е вирус разработен от военните .Лечението в момента представлява даване на вода на болния и чакане да умре .Лекарство има, но ако бъде пуснато за масово производство ще се загуби смисъла на биологическото оръжие за военните .Чакат да умрат заразените африканци и всичко по старому . Но има едно малко притеснение, ако руските агенти пуснат вируса в голям американски град и почнат да умират хиляди американци, тогава ще се наложи ваденето на скритото лекарство . ОБАМА БАНАН ИСКАШ ЛИ ? .
3
16
 
7
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
Това нещо трябва да го пуснат някъде в Индия, Китай, Пакистан. Няма да е лошо малко да се регулира населението. Счупихме планетата, трябва малко да си почине от нас, иначе всики заминаваме.
2
3
 
14
 
! Отговори
Браво. преди 9 години
Браво ето това е нещо, как може веднага да не се спре какъвто и да било начин за излизане от страната. Просто перфектен начин да се разпространи болестта глобално. За някой и друг долар от тези билети ще рискуват семействата си (собствениците на авиокомпаниите).