Ален Жупе се включи в битката за президентския пост във Франция

Никола Саркози и Ален Жупе.

© Reuters

Никола Саркози и Ален Жупе.

Бившият премиер Ален Жупе обяви в сряда, че ще се кандидатира за номинацията на опозиционната десница за президентските избори през 2017г. По този начин той отправя предизвикателство и на водещият по популярност в консервативните среди бивш държавен глава Никола Саркози, и на възхода на крайната десница.


Декларацията, публикувана на блога му в интернет, е направена в момент, когато правителството на президента Франсоа Оланд се завръща от лятна отпуска с амбицията да раздвижи стагниралата икономика. Но социолозите казват, че 8 от 10 французи не вярват, че управляващите могат да решат проблемите на страната.


"Трябва да обединим още за първия тур силите на десницата и центъра около кандидат, който може да се изправи срещу Националния фронт, от една страна, и Социалистическата партия, от друга", пише Жупе. "Ако сме разделени, резултатът от първия тур на изборите ще е несигурен, а последиците за втория – непредвидими."




Франсоа Байру, който предвожда малката центристка партия MoDem, каза, че би могъл да работи с Жупе и изключи съюз със Саркози.


Жупе е на 69 години и беше министър-председател между 1995 и 1997 година при президента Жак Ширак, а при Саркози (2007-2012) той бе външен министър. Икономическите реформи, които предложи при Ширак, така и не видяха бял свят и той си тръгна много непопулярен. Но през последните години расте статутът му на държавник, който очаква подходящия момент да застане на върха. Преди това Жупе трябва да овладее собствената си партия, в каято различни кланове воюват за влияние.


Междувременно, до края на месеца или през септември Саркози ще обяви дали ще се кандидатира за председател на партията, което е потенциална първа стъпка към опит за завръщането му в Елисейския дворец.


Социологическо проучване на института Ifop, публикувано в неделя, показа, че 41% от французите биха подкрепили Саркози, но алтернативата Жупе или бившият премиер Франсоа Фийон, събира 45%.


През юли анкета сред поддръжниците на десницата показа, че сред тях 59-годишният Саркози е много популярен – подкрепа от 60% да стане нов лидер.