Премиерът и финансовият министър не знаели, че БНБ ще печата пари

Служебният финансов министър Румен Порожанов

© Юлия Лазарова

Служебният финансов министър Румен Порожанов

Служебният премиер Георги Близнашки и финансовият министър Румен Порожанов не са били запознати с намеренията на БНБ да пусне обществена поръчка за печатане на нови 60 млн. банкноти, стана ясно от техните отговори на журналистически въпроси днес. И двамата подчертаха, че компетентни по темата са от централната банка.


Близнашки пък посочи, че все още не е имал среща с управителя на БНБ Иван Искров. Той допълни, че БНБ има автономия от 90-те години.


Според Порожанов няма връзка между печатането на пари и увеличението на дефицита в бюджета.




Обществена поръчка, която ще е с договаряне без обявление, е за отпечатването на 60 млн. нови банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева. Според Би Ти Ви те се са на обща стойност 1.3 млрд. лева.


Като мотиви за поръчката от централната банка посочват напрежение в банковата система от юни и юли, както и традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти с настъпването на летния активен туристически сезон.


Подуправителят на БНБ Калин Христов е заявил, че те са за стратегическия резерв на банката и няма да бъдат пускани в обращение, освен в случай на нужда


Всичко, което трябва да знаете за: