До дни Lenovo започва да предлага смартфони в България

Компанията планира до две тримесечия да завладее двуцифрен пазарен дял
20 авг 2014 18:28, Бойчо Попов
14
До дни Lenovo започва да предлага смартфони в България
Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен концерн Lenovo навлиза до броени дни на пазара на смартфони в България, обявиха Владислав Иванов, мениджър смартфони и таблети за Югоизточна Eвропа на компанията, и Алексей Клочков, изпълнителен директор на Mobile Business Group за регион Изток на Lenovo.

Компанията ще представи на българския пазар цялото си портфолио от началото на септември, като вече е подписала договори за разпространение с всички мобилни оператори, както и с редица търговски компании – Технополис, Техномаркет, Зора и др. 

„В момента около 70-80% от смартфоните на пазарите в Европа се продават от самите оператори, а около 16% - от търговците“, заяви Клочков. „Този тренд не може да се промени от нито една марка бързо“.

Компанията ще покрие целия продуктов сегмент, започвайки с апарати от най-ниското равнище (под 200 лв.) до най-високия сегмент, в който българските потребители ще могат да избират от Vibe серията на концерна. Очаква се обаче флагманските модели да бъдат предложени на по-атрактивни цени от конкурентите с подобни характеристики.

Конкретните оферти и модели ще станат ясни в близките дни.  

„Първият пазар на концерна е Китай, където започва да продава смартфони преди 3 години, след което дойде ред на азиатските държави и Русия и Украйна“, добави Иванов.

„Очакваме до края на финансовата ни година (31 март, б. ред.) да спечелим двуцифрен пазарен дял“, заявиха мениджърите. Това означава, че само за две тримесечия трябва да бъде прехвърлен 10%-ен дял при тези устройства – доста амбициозна цел, имайки предвид, че същата цел в Украйна и Казахстан е постигната за четири тримесечия, а в Русия – за шест. В момента китайският концерн е лидер на украинския пазар с дял от 27-28%.

„Непосредствената ни цел е да спечелим над 5% дял, тогава пазарът те забелязва. Но целта от над 10% е задължителна за постигане, иначе по-добре да не започваме предлагането“, заявиха още от компанията.

С това България става един от първите пазари в Европа, на който ще се предлагат смартфоните на Lenovo. Причината според мениджърите е, че марката се е наложила в страната благодарение на лаптопите и таблетите. В страната ни компанията вече е лидер в продажбите на компютри и е близо до първото място в сегмента PC+ (свързани устройства, таблети).

В глобален аспект в доходоносния бизнес с висококачествени и скъпи телефони Lenovo се нарежда според собствени данни на четвърто място след Samsung, Apple и Huawei, с пазарен дял от 5,2%. Ако обаче се прибави и бизнесът на Motorola, който беше придобит от китайската група в началото на годината, то Lenovo би заела трето място. 

Още подобни технологични новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Lenovo
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
georgi преди 9 години
изключителни телефони за цената си !Това ,че някой са му пробутали дефектна бройка или копие , не е критерий за качеството на Леново смартфоните.ползвам такъв от повече от година и нямам проблеми.Изключителна бързина на 4 ядреният МТК6589 и то А серията !единствен недостатък е 4 ГБ вътрешна памет.Препоръчвам на всеки ,който иска качествен телефон на справедлива цена!Хейтърите - ползвайте си самсунг и айфон , и си плюйте колкото си искате...тя завистта от това че сте коне с капаци , а други не са
12
1
 
0
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Можеш да отидеш на друг сервиз , където сигурно ще е доста по-евтино ..Иначе ако си сигурен че щетата по порта не е от теб , а самият порт е спря да функционира, мисля че можеш да си направиш независима експертиза от друг сервиз и да оспорваш чрез комисия на потребителите , съд и т.н. ,ако ти се занимава.
11
3
 
0
 
! Отговори
Teo преди 9 години
Интересно дали качеството на смартфоните им ще е подобно на лаптопите. Имам някои съмнения и то доста сериозни -все пак са китайчета :) Иначе тия изхвърляния как щели да вземат 10% пазарен дял за 6 месеца .... Това може да стане само със супер агресивен маркетинг , позициониране с операторите и ритейлърите , а честно казано до момента никой не ги е и чувал в смартфон сегмента...
10
1
 
3
 
! Отговори
Phonenix преди 9 години
Осми, измамници са не Lenovo, а търговеца, продал ти нещото, защото гаранцията ти е към него а не към Lenovo директно, така че как точно ще я изпълни си е негов проблем или поне така смятат Комисията за защита на потребителите.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пепърсаТи май не разбираш за какво иде реч-при цена на нов таблет 285 лв,те предлагат смяна на порта за 280 лв,което обезсмисля цялата гаранция
8
3
 
6
 
! Отговори
пепърса преди 9 години
Нормално е смяната на порта да не влиза в гаранцията!
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леново?!Не ща да чуя вече за тях!Гаранционен таблет на 6 месеца изпращам за ремонт -смяна на порт ,това било механична повреда и съответно не влиза в гаранцията,за да използвам гаранцията трябва да се направи извънгаранционен сервиз,т.е. да платя смяната на порта,за което ми искат 280 лв,при положение,че таблета струва като нов 285 лв,съответно при отказа ми да платя тази сума ми бе отговорено,че губя гаранцията !така че помислете дали искате да станете клиент на Леново!Измамници!
6
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайско. Не.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hotmid/lenovo-a806-mt6592-octa-core-1-7ghz-5-inch-720p-ips-android-fdd-lte-4g-mobile-phone.html ...само един от телефоните на леново... за 179$ (1вия излязал в гоогле) в по-сериозен сайт и за 190 може да се намери, без притеснения че ще ви метнат или нещо подобно ;)
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тея се сетиха.. ест пак ще са по-скъпи от това каот ги поръчвам от китай..но нормлания българин който разбира само от Метро, билла, и други подобни марки в квартала, ще са му добре дошли евтини и добри китайски телефони. Ест очаквам цените да са 2ни сравнение с китай, но все пак 8 ядрен с 2ГБ ще е 3 пъти поевтин от С4-ката :)
3
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това че са некакви супер скъпи ***
2
1
 
12
 
! Отговори
лупи преди 9 години
До МонархистКак какви? Най-вероятно ще са "народни"
1
4
 
16
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Супер новина. Чакаме за да видим на какви цени ще дойдат у нас.