Радан Кънев: Ролята ни е да не позволим БСП и ДПС да се намърдат във властта през ГЕРБ

Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Радан Кънев

Ролята на Реформаторския блок е да не позволи на БСП и ДПС да се намърдат във властта през ГЕРБ. Тази позиция заяви лидерът на ДПС и говорител на коалицията Радан Кънев в предаването "Още от деня" на БНТ вчера. 


Политикът нарече тази отговорност "плашеща" и допълни, че "най-големият ужас за България е, че никой не се бори на изборите за идеи, за гласове и за реална власт, а всеки се бори да се намърда до Борисов".


По думите на Кънев ДПС има "неистово желание да остане във властта", за да има влияние докато тече разследването в КТБ. Това е най-уязвимата след "България без цензура" политическа сила от това, което става там, каза десният политик. БСП пък искат да отстранят ДПС и те да се намърдат в следващото управление, докато интересът на Борисов е да управлява сам чрез партиен бизнес, партийна администрация и братовчедски кабинети, коментира той. 




Реформаторският блок е променил отношението си към актуализацията на бюджета за тази година след разговор с президента Росен Плевнелиев, по време на който ясно са били изложени числата, потвърди Кънев. Преди това били против, защото мотивите за актуализацията били неясни. Условието, което Реформаторите поставят обаче, е да се орежат излишните разходи и данъкоплатците ясно да чуят числата. "Това са нашите пари за десетилетия напред, трябва управляващите да спрат да мислят, че могат да стрижат овцата до кожа," каза Кънев. Той разкритикува кабинета, че не е успял да събере приходите, както ги е планирал, икономиката работи много по-лошо, отколкото "те ни лъжат", а в митниците и чрез ДДС "се краде много повече, отколкото са обещали", а чрез публичната инвестиционна програма са "опукани" половин милиард лева за приятелски общини.  


Дясната формация разчита на 500 хил. избиратели с проевропейски убеждения, които контролират живота си и образоват децата си. Взето е решение да се допусне и индивидуално членство, каза Кънев. 


Всичко, което трябва да знаете за: