Съдът освободи Николай Кобляков от ареста

Съдът освободи Николай Кобляков от ареста

© Дневник

Софийски градски съд освободи руския и френски гражданин Николай Кобляков от ареста с мярка за неотклонение "подписка", съобщи Дарик. Кобляков е обяснил на съда, че не възнамерява да се укрива и никога досега не го е правил.


През съда Кобляков е заявил, че е роден в СССР, но е френски гражданин, не е осъждан и има собствена фирма. Той поискал да вземе със себе си в съда мобилния си телефон и своя компютър, в който имало доказателства за дейността му като политически активист, но не получил такова разрешение.


Прокуратурата е поискала временно задържане до 40 дни, тъй като според нея е имало опасност Кобляков да се укрие. Неговият адвокат обаче поиска по-леката мярка "подписка", тъй като няма доказателства, които да посочват, че Кобляков ще се укрие.


На излизане от съда той посочва, че руснаците знаят къде живее във Франция, но не са правили опит да го екстрадират. Това се случва в България, защото тя не е толкова независима и според него случилото се е било тест именно за това. Допълва, че има доверие в българския съд и че няма да се укрие, тъй като имал дългосрочни планове.