Челен сблъсък между S-класа и "Смарт, какво се случва (видео)

Челен сблъсък между S-класа и "Смарт, какво се случва (видео)

Предвид размерите на микроавтомобила "Смарт" непрекъснато има съмнения за неговата безопасност. За да приключат веднъж завинаги с тях производителя "Даймлер" направи краштест, близък до реалните условия и пусна видео с резултатите от него.


За разлика от други организации и производители, които ползват имитации на автомобили, производителят на "Мерцедес" залага на тестове в реални условия – сблъсък на кола с кола, като в случая изправя един срещу друг лимузината S-класа срещу "Смарт". Тук е моментът да посочим, че престижният седан е повече от два пъти по-тежък от двуместният автомобил – 2.3 срещу 1.2 тона. 




В случая ударът е при скорост на двете коли от 50 км/ч, като зоната на контакт е половината от повърхността им. Сред зрелищният сблъсък, от "Даймлер" обобщават, че "Смарт" дава сигурност на пасажерите си далеч над заложената в нормативните актове и при подобна катастрофа те ще оцелеят.




Това е постигнато, като в сигурността на мъника са вложени технологии от новата С-класа. Ключовото в случая е създаването на защитена клетка, като използваните материали поемат по-голяма част от енергията на удара, преди тя да стигне до нея.


Освен това в изработването на "Смарт" са използвани високоякостни стомани (51% от структурата) и супер високоякостни стомани (13%). Алуминий в мъника не се влага. Освен това е подобрена и работата на предпазните колани и въздушните възглавници.


Заслуга за отличния резултат на "Смарт" в краштеста има и S-класата, която пък е проектирани така, че да нанеси минимум вреди на ударили се в нея по-малки превозни средства. 

Ключови думи към статията: