Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството продаде на "Южен поток" 358 дка държавни земи за 13 млн. лв.

Орешарски продължава да твърди, че са замразили работата по проекта, от земеделското министерство го опровергаха

5 коментара
Правителството продаде на "Южен поток" 358 дка държавни земи за 13 млн. лв.

Няколко дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски, което официално спря работата по проекта "Южен поток", държавата е продала 358 декара от горския фонд на проектната компания "Южен Поток България", която строи българския участък на тръбата, съобщи сайтът "Биволъ".

 

Сделката е изповядана на 22 юли при цена от 10 780 270 лв. Това прави средно по 15 евро/кв.м. За сравнение, терените изкупени в същия район, в близост до Паша Дере, от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ), през които ще минава сервитут на "Южен Поток", са платени по 207 лв./кв.м, пише "Биволъ".

 

От Министерството на земеделието уточниха за Mediapool, че сделката е станала на цена от 13 195 050 лв. и  48 стотинки. Оценката на имотите е направена от независим оценител. По процедурата за продажба са спазени всички законови изисквания. Продажбата на земите от държавния горски фонд е станала след решение на правителството, каза министърът на земеделието Димитър Греков пред Mediapool.

 

В сряда, след последното заседание на кабинета в оставка, премиерът Пламен Орешарски обяви, че от началото на годината правителството не е взимало никакви решения относно проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". Орешарски допълни, че е издал заповед на министъра на икономиката Драгомир Стойнев да не подписва нищо свързано с проекта, по който Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу страната заради неспазване на изискванията на третия енергиен пакет и липсата на достъп на друг оператор до бъдещата тръба.

 

Паша Дере е стратегическо място. Заради геоложките характеристики на шелфа това е единственото място на българското крайбрежие, от което могат да излизат на сушата морски газопроводи, посочва "Биволъ".

 

Според изданието всички държавни терени продадени на "Южен Поток" вече са с преотреден статут за газопровод, докато терените на ПИБ все още са със статут на горски фонд.

 

Европейската комисия настоя пред българското правителство работата по проекта "Южен поток" да бъде спряна, докато той бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Balkan
    #5

    доживотен затвор за цялото мръсно,червено прачвителство !линч заслужават !!!

  2. ЕБачев
    #4

    Мръсни червени предатели. Незабавен разстрел за да се спре продаването на България!

  3. Българофил
    #3

    Долни, продажни рубладжии!..

  4. Kiril Kovatchev
    #2

    Е заради такива действия на отиващото си правителство България не може да бъде наречена нормална държава. Официално правителството заявява че работите по Южен Поток са преустановени, което е в унисон с европейската политика и ориентация на страната. А от друга страна подарява на безценница държавни земи на същия този Южен Поток. Във всяка една нормална държава разминаването между обещанията и делата се нарича лъжа и се преследва от закона. В България изглежда това е норма, още повече че на никого

  5. Анонимент
    #1

    Надява се човекът, дамгосан с комунистичуеското име Пламен, освен рушветището, което е лапнал, и по-нататък да се уреди както направи онзи социалист от Германия - Герхард Шрьодер, който в Европа всички считат за долен продажник.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.