Обвинените за конспирация във филмовия център отвърнаха с друга конспирация

Обвинените за конспирация във филмовия център отвърнаха с друга конспирация

© Надежда Чипева, Капитал

Зад скандала в българското кино стои американско лоби, което иска да снима евтино и на загуба за българите. Това, по думите на изпълняващият длъжността директор на Националния филмов център Георги Чолаков пред "Нова Телевизия", е причината за случая с Росица Караджова – 22-годишното момиче, подало общо 15 жалби за процедурни нарушения в първата редовна конкурсна сесия за финансиране на българско игрално кино този юни, включително и за евентуален конфликт на интереси на Чолаков. Нейното и делата на няколко други участници в конкурса, заведени в Административния съд, блокират отпускането на около 7-те млн. лева, предвидени в тази сесия.


За разлика от обичай обаче 22-годишната студентка от Хасково е подала 14 от жалбите си 30 дни преди излизането на резултатите от конкурса – тоест преди да избухне скандалът с преписаните мотиви на бившия председател на комисията Евгений Михайлов и преди самата тя да разбере, че проектът й е класиран на последно място. По думите й, разпратени в писма до различни медии през седмицата, някои от сезираните от нея институции дори предупредили НФЦ и министъра на културата за наличие на неизправности, но те не предприели нищо. Според официалния отговор на Министерство на културата, получен от нея, нарушения няма.


Търпеливо изчаках да излязат резултатите и след като нарушенията станаха факт, заведох дело в Административния съд, казва Росица и подчертава, че протестът не е срещу художествената оценка на филма й, а срещу процедурата по принцип. Тя обяви публично, че ще води съдебната битка докрай, включително и срещу резултатите следващата сесия, ако конкурсът отново се проведе по подобен начин. Казва, че съжалява за заслужено спечелилите проекти, чието финансиране е блокирано, но смята, чее неин граждански дълг да защити правата си и справедливостта по принцип.

Росица Караджова в снимка от "Фейсбук" страницата си "Подкрепям Роси"

© https://www.facebook.com/pages/Подкрепям-Роси

Росица Караджова в снимка от "Фейсбук" страницата си "Подкрепям Роси"


А нарушенията, според нея са много, започвайки от твърденията й, че част от членовете на комисията дори не са разгръщали копията на проекта й "Армаган - долината на смъртта" за българските бежанци от беломорска Тракия. Освен това Караджова намира за съмнителен факта, че управителката на дадена фирма, която печели субсидии с години наред, е същевременно председател на филмова асоциация, излъчила 3-ма от членовете на комисията за 2014 г. Но най-вече Росица смята, че Георги Чолаков е в нарушение на закона, защото продължава да извършва частна дейност като продуцент, докато е и.д. директор на НФЦ – нещо, което илюстрира във видео разследване.




Росица е възмутена от факта, че Георги Чолаков е напуснал кинокъщата си "Геополи филм" едва шест месеца, преди да бъде назначен във филмовия център и че е допуснал тази фирма да се яви на конкурса, докато се води регистрирана на домашния му адрес. Адресът по регистрация на фирмата е променен в началото на месеца – когато започнаха споровете в киногилдията.


Пред "Нова телевизия" Георги Чолаков потвърди, че сега на този адрес остава единствено друга фирма със същата дейност - "Геополи", която не е кандидатствала на сесията и чието управление той също е напуснал. Във видеоклипа обаждане до въпросната фирма показва, обаче, че Чолаков преговаря и приема поръчки от името на частното дружество – нещо, което не би следвало да може да прави по закон.


"Съдят, защото искат да прокарат закон за данъчния кредит, тоест българският данъкоплатец да плаща пари за американски и чужди филми. Когато се освободят парите от българските продукции, те имат къде да отидат", е отговорът на Георги Чолаков пред "Нова телевизия". Как иначе щяла Росица Караджова да си плати адвокатските такси за делото, които според него възлизали на 13 000 лева?



Хонорарът на адвоката е 10 пъти под цитираната от Чолаков сума, отговаря Росица пред "Нова телевизия". След подаването на жалбите тя твърди, че е станала обект на грозни лични нападки, включително и от уважавани кинокритици и преподаватели, които я обвиняват, че спекулира с "проблема" на вродената си инвалидност – висока степен на наследствена глухота - както и че мечтите й за актьорска кариера са провинциални.


Росица смята, че е жалко глухотата да бъде виждана като "проблем" и въпреки че е "бедна, глуха и от провинцията", не би нападнала някого заради произхода му. Но пита защо личности на уважавани позиции се опитват да "смачкат" млади хора като нея, които се борят за спазването на правилата.


Въпреки глухотата си Росица Караджова танцува от малка и в момента учи танцов театър в НБУ. През 2010 г. стига до финала на национално танцово риалити в България (а през 2013 г. – и до полуфинала на шоуто "Турция търси талант"). Това преживяване става основа за първата й книга "Ритъмът на сърцето", издадена от издателство "Сиела" през 2011 г., а в последствие и на друг неин сценарии за игрален филм. Ако се съди по официалната страница на този проект, в който Росица ще бъде съпродуцент и изпълнител на главната роля, зад него са застаналифилиалите на UFO Film and Television в България.


Изглежда това дава повод на някои да загатнат за стар конфликт в киносредите от 2010 г., когато тази фирма открито застана зад предложението за данъчен кредит на продукциите с изцяло частно финансиране, което в тогавашния си вид облагодетелстваше чуждестранните филмови компании за сметка на общия бюджет за българско кино. То обаче не беше прието, а средствата от настоящата конкурсна сесия нямат никаква връзка с това, коментираха пред "Дневник" други участници в конкурса. Ако те не бъдат усвоени, ще се върнат в държавния бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: