Катастрофиралият алжирски самолет е паднал от 10 000 метра за три минути

Самолет на авиокомпания Air Algeriе

© Reuters

Самолет на авиокомпания Air Algeriе

Полетът на Air Algeriе, който се разби миналата седмица в Мали, най-вероятно е паднал на земята от височина 10 000 метра само за няколко минути, след като е навлязъл в буря. Това съобщава източник на агенция "Ройтерс", запознат с разследването на катастрофата.


Според френски официални лица най-вероятната причина за падането на самолета MD-83, при което загинаха всичките 118 души на борда, е лошото време в региона.


Генерал Гилберт Диендере, ръководител на кризисния център на Буркина Фасо, казва, че последният контакт със самолета е бил в 1.47 часа по Гринуич, а според показания на свидетели сблъсъкът със земята е станал в 1.50 часа по Гринуич. Това означава, че самолетът е паднал от 10 000 метра за три минути, обяснява Диендере.




Той допълва още, че според информацията от радарите самолетът се е опитал да заобиколи лошото време, преди отново да се върне по маршрута си, когато е попаднал директно в окото на бурята.


"Най-вероятно пилотът е решил, че напълно я е избегнал, и е искал да се върне на първоначалния си курс", казва Диендере и уточнява, че инцидентът е станал по време на изпълнението на тази маневра.


Черните кутии на самолета са намерени и са откарани във Франция, където трябва да бъдат обработени. Резултатите от техните анализи се очаква да станат ясни до седмици.


Голяма част (54 души) от пътниците на борда са били французи. Париж обяви тридневен траур в памет на жертвите, който започна в понеделник. Освен тях на борда са пътували също така граждани на Буркина Фасо, Ливан, Алжир, Канада, Германия, Люксембург, Камерун, Белгия, Египет, Украйна, Швейцария, Нигерия, Мали и Румъния.