Взаимозаменяеми и равнопоставени кандидати или първите номинации за ВКС

Взаимозаменяеми и равнопоставени кандидати или първите номинации за ВКС

© Анелия Николова

И двете са заместници на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), и двете с дългогодишен юридически стаж, и двете притежават необходимите професионални качества да ръководят най-висшата съдебна инстанция.


Това са на пръв поглед общите черти на засега официално издигнати кандидатури за председател на ВКС - на заместниците на сегашния шеф Лазар Груев и ръководители съответно на наказателната колегия  - съдия Павлина Панова и на търговската - съдия Таня Райковска.


Двете номинации бяха обявени днес на заседанието на Висшия съдебен съвет. Утре е крайният възможен срок, в който може да се издигнат и други кандидатури. Изборът е насрочен за 25- ти септември. 




Но какво ги отличава? От думите на предложителите им - едната номинация е била обсъждана дълго време, а другата се е появила - по необходимост.


Зад Павлина Панова, за чиято номинация се знае от поне седмица,  застанаха членовете на съвета Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлиана Колева, Юлия Ковачева и Камен Иванова.


Зад съдия Таня Райковска, чиято номинация беше внесена първа, застават - Мария Кузманова, Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова и Милка Итова.


Председателят на ВКС Лазар Груев заяви, че издигането на тези две кандидатури говори, че кадровата политика на ръководството на съда, е била добра. "Фактът на тези две предложения – на съдиите Таня Райковска и Павлина Панова, говори само едно – за добрата кадрова политика в ръководството на Върховния касационен съд (ВКС). Половината от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са се спрели на двама от моите заместници, което го потвърждава и аз искрено се радвам, че давате тази висока оценка".


Двете бяха представени с подробни данни от биографиите им на членовете на съвета, а Камен Иванов и Мария Кузманова допълниха пред журналистите мотивацията си.


"Напрактика двете кандидатури се припокриват в много от нещата. Може да се каже, че дори са взаимозаменяеми", заяви Кузманова и допълни: "и двете са достойни кандидатури, на добри професионалисти и като че ли за първи път имаме кандидатури, които са на едно ниво на равнопоставимост", заяви още Кузманова.


Таня Райковска

© Надежда Чипева

Таня Райковска


На журналистически въпрос кога предложителите са решили да издигнат Райковска, тя отговори: "Тогава, когато изтече информацията за съдия Павлина Панова, се зачудихме коя може да е другата достойна кандидатура". Кузманова уточни, че тепърва номинацията на съдия Райковска ще бъде обсъждена с останалите членове на съвета. Попитана дали кандидатурата е била обсъждана с главния прокурор Сотир Цацаров, тя заяви: "Защо трябва да се обсъжда с него?"


Кузманова и Иванов познават всяка от предложените кандидатки отдавна, като Иванов конкретизира - "27 години и 10 месеца, опитах се да бъда точен в това си твърдение".


Номинация, която да отговаря на всички въпроси
От думите на Камен Иванов стана известно, че сред петимата предложители на кандидатурата на Панова, предстоящият избор за ВКС се обсъжда от началото на годината. Той беше и един от членовете на съвета (заедно с Калин Калпакчиев), които предложиха да бъде изготвен профил на длъжността преди самия конкурс, но идеята не беше възприета.


"Близо месец обсъждахме какъв председател на ВКС ни трябва и се опитахме да отговорим на въпроси, които вълнуват колегите магистратии, колегите съдии във ВКС и  българската общественост. И няма да скрия възлнуват тези, които наблюдават какво се случва в съдебната система от 13 декември 2006 година. Направили сме предложения с ясното съзнание, че Павлина Панова в пълна степен отговаря на това, кеото е нашата представа за бъдещ председател на ВКС", заяви още Иванов.


Павлина Панова

© Надежда Чипева, Капитал

Павлина Панова


Той изрази надежда, че аргументите за издигането на Панова ще са в състояние да убедят и "българската общественост в нашата добронамереност, ще убеди колегите съдии и в общност и по всички нива". "Ще прелее една добронамереност, коректност, предвидимост, не толкова публичност, колкото прозрачност на избора". Иванов заяви, че е говорил с други членове на съвета. 


Шанс за промяна на правилата?
Вчера стана известно, че Европейската комисия (ЕК) отново ще се опита да напомни на членовете на ВСС колко е важен предстоящият избор и да се опита да разбере дали кадровиците на Темида ще променят спорните правила. Вчера в знак на протест срещу тях още две неправителствени организации напуснаха Гражданския съвет на съвета, а 10 организации поискаха отново промяна на правилата - като например да се гласува с бюлетина, вместо по електронен път.


Камен Иванов заяви, че не знае какво се е случило с тази среща, но беше по-скоро скептичен във връзка с възможността правилата да бъдат променени.


Всичко, което трябва да знаете за: