Украинската армия си е върнала ключов град край Донецк

Проруски сепаратист наблюдава превозно средство на набюдателите от ОССЕ край Донецк

© Reuters

Проруски сепаратист наблюдава превозно средство на набюдателите от ОССЕ край Донецк

Украинската армия твърди, че си е върнала Авдеевка – ключов град за сепаратистката, намиращ се в близост до летището и гарата на Донецк, предаде Би Би Си. Украинските военни казват, че са влезли още в градовете Шахтьорск и Торез в Донецка област и Лутугино в Луганска област. Представители на сепаратистите в Донецк заявиха, че за последните 24 часа при сблъсъци в района са загинали 19 души.


Заради засилената военна дейност за пореден ден международният разследващ екип на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не успя да стигне до зоната, в която преди две седмици се разби малайзийският самолет MH17 с близо 300 души на борда.


Според една от теориите украинската армия няма интерес да допусне наблюдателите в района на катастрофата, защото това би ограничило военната офанзива, а Киев вероятно иска да поддържа настоящия импулс на своите сили, коментира кореспондентът на Би Би Си в Харков.




Днес австралийският премиер Тони Абът заяви, че правителството му се концентрира върху евакуирането на телата на жертвите от мястото на катастрофата. "В момента фокусът ни не е върху санкциите, а върху това да доведем у дома нашите мъртъвци колкото е възможно по-бързо", каза той.


Малко по-рано американският държавен секретар Джон Кери призова Русия и сепаратистите да предоставят на западните разследващи пълен достъп до зоната на катастрофата. В отговор от руското външно министерство изразиха недоумението си от коментарите на президента Барак Обама, че Москва не сътрудничи на разследването.


Всичко, което трябва да знаете за: