Сашо Дончев: С решението на КЗК плеснахме през ръцете "Булгаргаз"

Сашо Дончев: С решението на КЗК плеснахме през ръцете "Булгаргаз"

© Юлия Лазарова

Когато детето ви посяга към котлона и ще се опари, вие го пляскате с ръка, за да го предпазите. Ето това е, ние плеснахме "Булгаргаз", за да го предпазим от други по-груби грешки. Как по други начин да се борим, с оръжие ли е да го променяме?". Това коментира пред "Дневник" Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз" след като по-рано през деня Комисията за защита на конкуренцията глоби с 23 млн. лв. държавната компания "Булгаргаз" за злоупотреба с господстващо положение. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.


Дончев определи решението на комисията, което е по жалба на самата "Овергаз", като добро. "Аз не искам да се вреди на "Булгаргаз", но ще бъда много щастлив, ако с тази жалба и решения на комисията и съда ние сме добавили малко култура на колегите в "Булгаргаз", че на свободния пазар всички сме равни. Че няма някой, който е по-равен и че не може да се злоупотребява с права, които по принцип не ти принадлежат. И че не може някой да смята, че аз трябва да отида, да му се поклоня, да му целуна ръка, за да ме пусне на този пазар. Не, пазарът е свободен. Ценността на това, е че обществото узрява по този начин, ако прочете правилно тези решения", обясни Дончев. 


Комисията заключи, че в периода 2 август 2010 г. - 31 декември 2012 г. "Булгаргаз" е принуждавала клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите, установила комисията.