Видео от Европарламента: Да бъдеш или да не бъдеш еврокомисар


На всеки пет години управлението на главните институции в Европейския съюз се сменя. Видео на EuroparlTV обяснява как функционира Европейската комисия и какъв е принципът на избиране и работа на еврокомисарите.




След като председателят на новата Еврокомисия - Жан-Клод Юнкер, беше избран, предстои той да сформира екип от 28 еврокомисари – по един от всяка страна членка. До края на този месец всички държави трябва да изпратят своите конкретни предложения, за да може да започне работата по разпределяне на ресорите.


След внимателно преценяване на кандидатите избраните трябва да минат през публично изслушване в Европейския парламент. Всеки от тях разговаря с евродепутати от комисиите, свързани с техните звена, на тричасова среща, която се излъчва в интернет. След динамични дискусии политиците имат 24 часа да направят своя краен избор.


Последният етап се състои в Страсбург, където евродепутатите се събират за окончателно гласуване. Според оптимистичните варианти новата Еврокомисия трябва да встъпи в длъжност през ноември.


Всичко, което трябва да знаете за: